Stockholm

"Vårt ansvar att bära arvet vidare"

Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag. Arkivbild.
Prinsessan Sofia tillsammans med Hédi Fried efter minnesgudstjänsten i Stockholms synagoga på förintelsens minnesdag. Arkivbild. Foto: TT

"Orden räcker inte till." "Du är saknad". "Nu är det vårt ansvar att bära ditt arv vidare". Reaktionerna på Hédi Frieds död strömmar in på sociala medier.


Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver i ett inlägg på Facebook att hans tankar är med Frieds anhöriga, och att han är "djupt tacksam" över hennes och andra Förintelseöverlevares gärning:

"De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft".

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson hyllar Hédi Fried i ett inlägg på sin Instagram: "Hédi Fried var en stark röst som ständigt påminde oss om att vi aldrig får ta vår demokrati och våra mänskliga rättigheter för givet", skriver Andersson.

"Tack Hédi, för din viktiga röst i samhället. Nu har din röst tystnat – men det är vår skyldighet att fortsätta berätta din historia", fortsätter S-ledaren.

Föra arvet vidare

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter: "Stort tack Hédi Fried, för att du livet igenom stod upp för alla människors lika värde och för att du fortsatte berätta om vad Förintelsen innebar. Så att världen inte skulle glömma. Nu är det vårt ansvar att bära ditt arv vidare, så att det ohyggliga aldrig kan hända igen".

Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook att hon kommer att minnas Hédi Fried som en "medmänniska som stod för medmänsklighet, anständighet, tillit".

"Tack vare Hédi har tiotusentals elever runt om i hela landet under flera decennier fått möjlighet att lyssna till hennes vittnesmål om Förintelsen och upplysts om vikten av att stå upp mot nazism, rasism, våld och fördomar", skriver Lööf.

Liberalernas ledare Johan Pehrson konstaterar att Hédi Fried var en av de sista överlevarna och vittnena som kunde berätta om Förintelsen. "Det är allas vårt ansvar att föra hennes och andras berättelser vidare. Vi får inte glömma."

Judiska ungdomsförbundet i Sverige twittrar att Hédi Frieds hjärta och engagemang både har "berört och engagerat oss alla", och att hennes minne inte får glömmas.

"Stor sorg"

Beskedet är "oerhört sorgligt", skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. "Hédis röst kommer lämna ett stort tomrum. Tack för all din kamp mot antisemitism, förtryck och rasism och allas lika värde. Du är saknad".

"Så går ännu en av de som kan vittna om historiens värsta fasor ur tiden. Hédi Fried är död. En stor sorg faller över mig och andra som fått möta henne", twittrar tidigare utrikesminister Margot Wallström (S).

"Orden räcker inte till. Rösten stockar sig. Hédi Fried var klok, modig och snäll. Hon var lågmäld och värdig, uthållig och urstark", twittrar tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S).

Influeraren Linnea Claeson – som bland annat demonstrerade mot NMR i Stockholm tillsammans med Hédi Fried – kallar henne "min bästa vän och extramamma" i ett Instagraminlägg:

"I slutet var du lite som en magisk gammal ek. Vacker, knotig, klok och stadig. Orubblig och kärleksfull. Det kändes om att du alltid skulle finnas där (...) Jag har lovat dig att fortsätta kämpa. Sprida din historia och ditt budskap."

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.