Rikspolischef Anders Thornberg tillträdde posten 2018. Arkivbild.
Rikspolischef Anders Thornberg tillträdde posten 2018. Arkivbild. - Foto: TT

Strömmer: Thornberg har regeringens förtroende

Sverigedemokraterna kräver att rikspolischef Anders Thornberg avgår, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Partiet motiverar kravet med att det behövs en ny ledning med "ett annat sätt att tänka". Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) har fortsatt förtroende för Thornberg.


Fakta: Anders Thornberg

Född 1959 i Halmstad.

Blev färdig polis 1981, och jobbade därefter i Stockholms polisdistrikt, bland annat som ordningspolis på Södermalm.

1986 började han på Säkerhetspolisen (Säpo), och har där varit bland annat spanare, informationschef och operativ chef. Han har också genomgått olika chefsutbildningar inom polisen och fått en chefsutbildning vid FBI i USA.

2012 blev han chef över Säpo.

I februari 2018 blev han rikspolischef.

Källa: Regeringen

— Min utgångspunkt är att vi har ett väldigt allvarligt läge med skjutningar och sprängningar, framför allt i Stockholm just nu. Jag och regeringen har fullt fokus på att stödja polisen i det allvarliga läge som råder och göra allt vad som krävs för att bryta våldsspiralen, säger Strömmer till TT på frågan om SD:s avgångskrav mot rikspolischefen.

— Vi jobbar också väldigt intensivt med att få fram nya skarpa verktyg för polis och åklagare, det är där jag har mitt fokus, fortsätter han.

TT: Har du förtroende för Anders Thornberg?

— Ja, jag har förtroende för alla myndighetschefer.

Ny kraft

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, säger till Ekot:

— Vi menar att det behövs en ny polisledning som kommer in med ny kraft, ett kanske delvis annat sätt att tänka som på ett bättre sätt förstår situationens allvar, och som är villig att också på allvar ta tag i de problem som vi står inför.

Jomshof säger att han landade i slutsatsen att ledningen inte är "uppgiften mogen" under påskupploppen förra våren.

— Ytterst handlar det om polisen, de signaler man sänder ut, hur polisen arbetar, vilka prioriteringar man gör och vilka insatser man gör, säger han.

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet. Arkivbild.

"Måste bli bättre"

Rikspolischefen har tidigare sagt till TT att polisen måste bli mer effektiv.

— Vi behöver ändra vårt sätt att jobba. Vi kan inte jobba på traditionellt sätt med mord eftersom allt går så mycket snabbare. Vi måste bli bättre på it-forensiken och bli ännu bättre på att hantera stora datamängder, sade han i januari.

Skottlossningar och explosioner i Stockholmsområdet har avlöst varandra sedan juldagen, då en känd gängkriminell man sköts till döds i Rinkeby. Totalt har omkring 25 våldsbrott kopplade till gängkriminella inträffat den senaste månaden.

Flera personer under 15 år har gripits.

Skakar också internt

Parallellt med den omfattande våldsvåg som svept över Stockholmsregionen skakar det också internt i polisledningen.

Den nu omplacerade regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, är misstänkt för grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa) 2015, samt för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Han förnekar brott.

I det fallet har Anders Thornberg hävdat att han vidtagit alla nödvändiga åtgärder.

— Jag känner mig trygg med hur jag har hanterat det här, sade han till TT före jul.

TT har sökt Anders Thornberg som hälsar via polisens presstjänst att han avböjer att kommentera.

SD hänvisar till Richard Jomshofs uttalande i Ekot.

TT
/
/
/
/
/
Jul
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.

Populära bryggeriet riskerar böter på 500 000 kronor

Poppels bryggeri står inför ett vite på hela 500 000 kronor. Konsumentverket har tidigare yrkat för att bryggeriet ska betala en miljon, men efter en överklagan har vitet minskat.

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan i syfte att korrumpera presidentvalet 2016, enligt åklagaren Matthew Colangelo, som är först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

1 timme sedan
Ludmila Engquists karriär tog en oväntad vändning när hon började med vintersporten bob, efter att ha avslutat friidrottskarriären. Kort efteråt erkände hon att hon dopat sig. Att idén om att satsa på bob kom från Engquist själv chockar både sportprofiler och tv-makare.