Ungerns vice talman Csaba Hende har en lista med 'vidriga' uttalanden från svenska och finska politiker.
Ungerns vice talman Csaba Hende har en lista med 'vidriga' uttalanden från svenska och finska politiker. - Foto: TT

Ungersk talman till attack mot svenska politiker

Ungern har en lista på politiker som kritiserat landet. Däribland den tidigare ministern Annika Strandhäll (S).Det här är vidriga uttalanden, säger den vice talmannen Csaba Hende.Samtidigt vacklar inte stödet för Sveriges Natoansökan.


Hende tar emot på den ungerska ambassadörens bostad i centrala Stockholm. Under dagen har han haft möten med såväl riksdagens talman Andreas Norlén som utrikesminister Tobias Billström (M).

Stödet för att Ungern ska säga ja till Sveriges och Finlands Natoansökan är starkt, framhåller han. Men inom regeringspartiet Fidesz, som Csaba Hende företräder, finns vissa ledamöter som inte är övertygade.

— Jag kom hit till Stockholm i dag, och i morgon till Helsingfors, för att ge lugn åt de ledamöter hemma som känner oro inombords, säger han.

"Falska uttalanden"

De senaste fem, sex åren har vissa svenska politiker, regeringsföreträdare och EU-parlamentariker kommit med "falska uttalanden", fortsätter han. Rentav lögner.

— Därav har falska slutsatser dragits, som är nedgraderande och skadar Ungern.

På frågan vilka politiker och uttalanden han hänvisar till så gör Csaba Hende en paus i intervjun för att börja leta i dokumenten som han har framför sig.

— Vi har en stor mapp, säkert hundratals sidor. Låt mig bara nämna ett par namn.

Han lyfter politiker som EU-parlamentarikern för Centerpartiet, Abir Al-Sahlani, som kallat Ungern för "Orbáns regim".

Han tar också upp ett Twitterinlägg från tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) från 2019, där hon skrev följande om Ungerns familjepolitik: "Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orbán att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal".

— Det här är vidriga uttalanden.

Hende fortsätter att bläddra i papperna där namn som EU-parlamentarikern Malin Björck (V) och finländske Petri Sarvamaa förekommer.

EU har frusit miljarder

Han säger att uttalanden om att ungerska domstolars oberoende är i fara, sprider ett falskt narrativ. Den ungerska regeringen kan inte utnämna någon till domare eller "partisoldat". Samtidigt har EU-kommissionen fryst miljarder i stöd till landet efter brister i rättsstatsprinciper och demokrati. Men dessa påpekanden slår den vice talmannen bara ifrån sig.

— Domare utses av ett organ som endast består av domare. Regeringen har ingen administrativ makt över rättsväsendet på något sätt, säger Hende.

TT: Gällande Annika Strandhälls uttalande, vad vill ni se? Vill ni ha en ursäkt innan ni säger ja till Sveriges Natoansökan?

— Det är faktiskt en sak som tillhör det förflutna. Och en stor ungersk politiker sade: "Det förflutna är inte längre under vår kontroll. Men vi är fortfarande mästare över framtiden."

Positiv till Sverige

Den vice talmannen beskriver hur Nato som försvarsorganisation kommer med vissa förpliktelser. Ungern och Sverige kommer att stå sida vid sida. Ungerska soldater kan komma att behöva offra sina liv för Sveriges och Finlands frihet.

— Och jag tycker att vore ganska förvirrande att ha så dåliga åsikter som några av de här, och fortfarande förvänta sig att en annan part slutligen ska komma och offra sitt liv för en.

TT: Vill du att Billström ska be om ursäkt?

— Det vi vill se är en nystart. Vi vill att våra bilaterala relationer slår in på en ny väg, baserad på ömsesidig respekt, god vilja och kamratskap.

Ungerns parlament har inlett debatten om Sveriges Natoansökan och ett möjligt datum för ratificering har sagts vara den 20 eller 21 mars. Csaba Hende kan inte bekräfta att ratificeringen sker innan mars är slut. Men han ser positivt på Sverige och Finland som medlemmar.

— Den gemensamma säkerheten i Europa och är viktigare och överväger det faktum att vissa korkade ledamöter eller politiker säger sådana här saker.

TT har sökt Annika Strandhäll för en kommentar.

Bland pappren finns uttalanden från politiker som Annika Strandhäll (S), Abir Al-Sahlani (C), Malin Björck (V) och Petri Sarvamaa (Samlingspartiet).
TT
/
/
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!