Lönsamt men otydligt biståndsbolag

Helstatliga biståndsbolaget Swedfund tjänar pengar. Men funkar biståndet?


Helstatliga biståndsbolaget Swedfund tjänar pengar, men utvecklingseffekterna av bolagets verksamhet är otydliga, enligt Riksrevisionen.

De två miljarder kronor som Swedfund har i kapital investeras bland annat i riskkapitalbolag och via skatteparadis, vilket Riksrevisionen ifrågasätter i sin granskning. Swedfunds uppdrag är att investera i aktier och ge lån i utvecklingsländer för att på det sättet bidra till Sveriges utvecklingspolitiska mål, men regeringen bör se över om skatteparadisen ska ingå i mixen, tycker revisionen.

Bolagets projekt ska vara lönsamma och samtidigt bidra till utveckling i länder där pengarna investeras. Granskningen visar att bolaget noga följer upp de finansiella delarna av verksamheten, som går med vinst även om om personalkostnaderna i Sverige är väl höga.

Däremot redovisas inte verksamhetens effekter för bistånd så bra, enligt Riksrevisionen. "Resultatet av biståndet är därmed inte tydliggjort," skriver riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Revisionen vill att Swedfund skärper utvärderingen av investeringsprojekten så att biståndseffekten hamnar mer i fokus.

Samtidigt har bolaget fått flera stora kapitaltillskott av regeringen de senaste åren, utan att behovet av pengar analyserats. Där får regeringen bakläxa, liksom när det gäller de övergripande målsättningarna för bolaget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!