Tito Beltran begärd häktad

Åklagaren begär Tito Beltran häktad när rättegången mot honom avslutades.(TT)


Åklagaren Anna Håkansson begärde Tito Beltran häktad när rättegången mot honom avslutades i dag. Hon menade att det finns risk för att Beltran flyr utomlands.

Dessutom pekar Håkansson på att Beltran misstänks för våldtäkt, ett brott som ger minst två års fängelse.

Och därmed gäller också i princip obligatorisk häktning, säger hon.

Håkansson leder den del av rättegången som gäller det så kallade Ystadfallet. Tingsrätten i Ystad dömde Beltran till två års fängelse för våldtäkt på en då 18-årig kvinna. Övergreppet skedde i Skåne under en turné med Rhapsody in Rock i 1999. Den utsatta kvinnan var barnflicka hos skådespelaren Maria Lundqvist.

Varför skulle jag fly Sverige? undrar Tito Beltran argt när han konfronteras med uppgiften att åklagaren troligen kommer att begära honom häktad.

Han pekar mot ett par armband av plastpärlor han har runt vänstra handleden.

– De har min fyraårige son gjort åt mig på dagis. Jag har min familj här och den väntar på mig. Den är det viktigaste för mig, säger Beltran med emfas.

Åklagaren påstår att jag tänker smita från Sverige. Men var ska jag gömma mig, jag är känd över hela världen. Och Chile har ett utlämningsavtal med Sverige, säger han.

Under förmiddagen hördes också minnesforskaren Sven Å Christianson på advokat Tomas Nilssons begäran. Christianson förklarade under ett par timmar hur minnet påverkas över tid och om olika felkällor som kan förvränga eller snedvrida minnet. Han betonade att minnet av vad som hänt för länge sedan försvagas med tiden. Minnet påverkas också av berättelser som tillförs senare och av vad andra personer tillför. Även om minnesbilderna förändras över tid så poängterade Christianson att minnet av det centrala, "kärnhändelsen", som en våldtäkt, finns kvar.

Men åklagarna och framför allt målsägandebiträdet Thomas Bodström, barnflickans ombud, tyckte att Christiansons vittnesmål var allt för försvarsvänligt och ansåg att minnesexperten valt ut information som passade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!