Avspärrningar och polis vid platsen där en 17-årig flicka hittades död i Marks kommun tidigare i mars. En jämnårig pojke misstänks för mordet.
Avspärrningar och polis vid platsen där en 17-årig flicka hittades död i Marks kommun tidigare i mars. En jämnårig pojke misstänks för mordet. - Foto: Adam Ihse/TT

Tolv misstänkta kvinnomord på tre månader

Minst tolv kvinnor misstänks ha mördats i Sverige under årets tre första månader. I de flesta fall är det en man i kvinnans närhet som misstänks för mordet. Om det visar sig stämma är det en oroväckande hög siffra, säger Moa Mannheimer, dödsfallsutredare på Socialstyrelsen.


Fakta: 12 misstänkta kvinnomord

6/1: En man i 50-årsåldern misstänks ha mördat sin hustru i Vagnhärad. Han är sedan tidigare dömd flera gånger för att ha misshandlat kvinnan.

25/1: En man i 65-årsåldern misstänks ha mördat sin sambo i Vänersborg. Mannen är sedan tidigare dömd flera gånger för att ha misshandlat kvinnan, enligt P4 Väst.

11/2: En man i 60-årsåldern misstänks ha knivmördat en kvinna han hade en relation med i Kungälv.

13/2: En man i 80-årsåldern misstänks ha mördat sin före detta hustru i Uppsala.

21/2: En man i 50-årsåldern misstänks för mord på en äldre kvinna som hittas död i en bostad i Skelleftehamn. Enligt Norran är mannen kvinnans son.

10/3: En 35-årig man misstänks för att ha mördat sin flickvän i Ronna i Södertälje.

14/3: En 17-årig pojke misstänks ha mördat en jämnårig flicka i Marks kommun. Flickan hittas död 18 mars, men hon tros ha dött samma dag som hon försvann, den 14 mars.

15/3: En man i 45-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna som han hade en relation med i centrala Stockholm.

15/3: En man i 50-årsåldern misstänks ha mördat en kvinna i 40-årsåldern i Borlänge som han enligt Expressen tidigare haft en relation med. Mannen är tidigare dömd, bland annat för grovt våld mot en annan kvinna.

21/3: En 33-årig man misstänks ha mördat en 40-årig gravid kvinna i Linköping som han tidigare haft en relation med, enligt Corren.

23/3: En man i 60-årsåldern misstänks ha mördat sin sambo i Hässelby i västra Stockholm. Mannen misstänks även för grov våldtäkt på kvinnan dagen före.

28/3: En man och en kvinna hittas döda i en bostad i Gävle. Polisen utreder händelsen som mord.

I åtminstone nio av fallen har kvinnan och mannen varit i en relation eller tidigare haft en relation. Det är nästan lika många fall av dödligt våld i parrelation som de tio bekräftade mord som inträffade i fjol.

— Det är mycket högre än vad det brukar vara. Möjligen kommer ett antal av de här att skrivas av, men även om det bara är hälften så många är det alldeles för många. Att de här brotten begås är ju ett misslyckande, säger Moa Mannheimer.

Siffrorna avser endast fall där offer och förövare antingen var närstående genom en parrelation vid tidpunkten för brottet eller tidigare har haft en sådan parrelation. I nio av de tolv misstänkta fallen under 2024 finns en sådan relation.

Enligt Socialstyrelsen, som sedan 2012 haft i uppdrag att utreda fall av dödligt våld i nära relation, finns en lång rad brister i samhällets skyddsnät.

I myndighetens granskning mellan 2022 och 2023 av ett 40-tal ärenden av dödligt eller försök till dödligt våld framgår bland annat att våld inte upptäcks trots omfattande samhällskontakter med offer och gärningsmän, att otillräckligt stöd och skydd erbjuds trots kännedom om våld, samt att samverkan mellan samhällsaktörer brister.

— Vi ser ett stort antal brister i våra utredningar. Man behöver göra mycket mer, både för att skydda våldsutsatta och för att sätta in åtgärder för att förhindra att våldsutövare fortsätter utöva våld, säger Moa Mannheimer.

Skyddat boende

Det handlar bland annat om att utsatta inte alltid får de insatser de själva anser att de behöver, exempelvis skyddat boende. Även hjälp med att hitta ett långsiktigt boende brister från myndigheternas sida.

Moa Mannheimer, skade- och dödsfallsutredare på Socialstyrelsen.

Ett annat problem är att hjälpen till stor del bygger på att den utsatta själv söker upp den och upprätthåller kontakt, exempelvis med vården. Där måste samhället ta större ansvar, säger Moa Mannheimer.

— Om man uteblir eller inte är aktiv avslutas vårdkontakten. Men en person i en sådan väldigt utsatt situation behöver ett omhändertagande där man återkommer och följer upp.

Fokus på våldsutövande

Socialstyrelsen pekar även på att våldsamma personer, av vilka den absoluta merparten är män, erbjuds för få insatser med direkt fokus på våldsutövandet.

— Man kan ha en kontakt med beroendevård eller socialtjänst, men våldsproblematiken adresseras inte tillräckligt. Där behöver man också utarbeta mer metoder och forska kring vad som faktiskt fungerar.

Även om antalet mord i nära relation kan variera från år till år har det legat på en relativt konstant nivå de senaste 20 åren, konstaterar Moa Mannheimer. Omkring 15 kvinnor mördas årligen.

— Samhället måste göra mycket mer för att förebygga detta.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!