Miljöpartiet föredrar allianspartierna

I kommunerna är det nästan lika vanligt med högersamarbete. (TT)


Miljöpartiet siktar på en koalitionsregering med socialdemokraterna.

Men i kommunerna är det nästan lika vanligt att partiet samarbetar med de borgerliga.

En genomgång som TT gjort visar att miljöpartiet är med och styr i 52 kommuner. Av dem styrs 24 tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet, 22 med borgerliga partier och 6 med flera partier från båda blocken.

På riksplanen har miljöpartiet dock uppgett att det är slut med uppgörelser med de borgerliga i riksdagen. Till exempel har man gjort upp om arbetskraftsinvandring och undantag i anställningsskyddets turordningsregler.

Men från och med nu är det enbart det långsiktiga samarbetet med socialdemokraterna som gäller.

Språkröret Peter Eriksson försäkrar dock att miljöpartisterna i kommunerna ska kunna styra tillsammans med de borgerliga, även om partiet i riksdagen har valt socialdemokraterna som långsiktig partner.

– Samarbetet kan fortsätta i kommuner och landsting, säger han.

Vård och omsorg är två politikområden som kommuner och landsting har huvudansvar för. Eriksson ser dock inget problem med att miljöpartiet och socialdemokraterna på riksnivå skulle komma överens om en politik till exempel för barn- eller äldreomsorg, samtidigt som miljöpartiet styr många kommuner tillsammans med de borgerliga.

– Den konflikten finns ju redan i dag, säger han och påpekar att partiet har en nationell vård- och omsorgspolitik.

Peter Eriksson kommer på lördagen i sitt tal på partiets kommun- och landstingsdagar i Göteborg, då miljöpartistiska kommunpolitiker träffas, att förklara hur samarbetet med socialdemokraterna på riksnivå är tänkt att fungera.

I den borgerliga alliansen är centern det parti som "vänsterprasslar" mest på kommunal nivå. I 17 kommuner samarbetar centerpartister med socialdemokrater som enda borgerliga parti. Det är betydligt färre än miljöpartiet sett som andel av det totala antalet kommuner centern är med och styr.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.