Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

SD villigt att diskutera stopp för anonyma konton

Sverigedemokraterna (SD) kommer inte att sluta använda anonyma konton i närtid – men säger sig vara villigt att diskutera frågan. Det uppger partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda. Just nu har vi inga planer på att ändra arbetssätt, säger han i programmet.


TV4:s Kalla fakta har i två uppmärksammade reportage avslöjat att Sverigedemokraterna använder anonyma konton för sitt opinionsarbete.

Trots kritik från andra partier uppgav SD tidigare i veckan att partiet även fortsättningsvis kommer använda sig av konton där avsändaren är anonym.

Partiledare Jimmie Åkesson återupprepade den hållningen i söndagens Agenda. Han ser det anonyma materialet – som styrts från partiets kommunikationsavdelning – som i huvudsak "harmlöst".

"Fri verksamhet"

— Tittar man på innehållet på till exempel de här anonyma Tiktok-sidorna, som det handlar om, är det ganska oförargligt.

— Det är egentligen ganska fri verksamhet. Det är, som han kallar det, influencers som sitter och jobbar med olika spår i det här, säger Jimmie Åkesson med hänvisning till partiets kommunikationschef.

Efter TV4:s granskning har Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) påtalat att de anonyma kontona inte följer överenskommelser i Tidö-avtalet, vilket bland andra SVT rapporterat om.

Liberalerna vill nu förbjuda politiska partier att ha anonyma konton.

"Öppna för att diskutera"

— Vi är öppna för att diskutera ett förhållningssätt med övriga partier. Sedan har jag svårt att se hur man i praktiken ska kunna genomföra det där förslaget. Ska det då gälla alla som har en koppling till ett politiskt parti och finns på sociala medier, säger Jimmie Åkesson.

— Det blir ändå slutsatsen av förslaget. Jag har väldigt svårt att se att det ska kunna genomföras, om det ens är önskvärt att genomföra det.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström har bjudit in till ett möte mellan riksdagspartiernas partisekreterare på måndagen. På mötet ska "det politiska samtalsklimatet" avhandlas.

— Olika partier, från höger till vänster, har betett sig olämpligt. Därför har jag bjudit in alla partier till ett möte i morgon för att diskutera det höga tonläget och den polariserade debatten, säger hon i Agenda.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/