EU-val på väg mot fiasko

Två opinionsundersökningar tyder på att EU-valet blir ett fiasko.


Två nya undersökningar tyder på att valet till EU-parlamentet i juni går mot ett redigt fiasko.

Om det vore val till EU-parlamentet i dag, och inte i juni då valet verkligen hålls, skulle bara 34 procent av svenskarna rösta. Det är en rejäl nedgång från redan mycket låga 37,9 procent i valet EU-valet 2004.

Siffrorna presenteras i en undersökning med 1 000 svarande som Novus Opinion gjort åt TCO. Där syns också klara skillnader mellan storstads- och landsbygdskommuner, med 42 respektive 22 procents skattat valdeltagande.

Slutsatserna får stöd i en annan undersökning, gjord av Synovate på uppdrag av tidskriften Fokus. I den vet bara 33 procent att det är EU-val i år, och bara 17 procent vet att valet är i juni. Hälften av de tillfrågade svarar att de inte vet när valet hålls, medan resten gissar på ett annat år.

Här är gruppen över 60 år mer medvetna om EU-valet än vad 18-29-åringar är. En annan stor skillnad hänger ihop med facktillhörighet. Av LO-medlemmar vet bara 26 procent att det är EU-val i år, medan medvetenheten är 43 procent bland Saco-anslutna.

Redan i valet 2004 låg Sverige under snittet i alla EU-länder, som var 46 procent. I Belgien och Luxemburg var valdeltagandet kring 90 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!