Piratpartiet plockar mandat i Tyskland

- 21/06/2009, 12:44 -

Barnporrmisstänkte Jörg Tauss lämnar socialdemokraterna för piratpartiet.

TYSKLAND. Till och med barnporrmisstänkta tyska socialdemokrater vill haka på piratpartiets politiska framgångar. Jörg Tauss, s-märkt ledamot i Tysklands parlament, har bytt parti till tyska Piratenpartei. Därmed har rörelsen plockat det första nationella parlamentariska mandatet.

Tauss har tidigare motarbetat internetcensur, som enligt honom, rättfärdigas med kampen mot barnpornografi.

– Jag är och kommer alltid att vara socialdemokrat - och blir därför pirat, säger Jörg Tauss i ett uttalande, enligt Die Welt.

Vissa ser övergången som ett sätt att utnyttja en politisk livlina. I mars i år ska tysk polis ha hittat "misstänkt material" i Tauss lägenhet. Och tysken ska ha varit i kontakt med en man som tidigare dömts för barnporrinnehav. När uppgifterna blev kända avgick han från samtliga förtroendeposter och hävdade att materialet var en del i hans arbete med mediefrågor.

– Jag tycker det är jättekul att parlamentariker väljer att flytta över till piratpartiet när deras partier inte lever upp till deras ideal. Hade det hänt i Sverige hade vi inte haft FRA-lagen, säger det svenska piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge till Dagens Nyheter.

Falkvinge understryker att det svenska och tyska piratpartiet är helt fristående från varandra och att Tauss inte är dömd för något.

Enligt Die Welt väntas tyska åklagarmyndigheten väcka åtal mot Tauss inom några veckor.

Nyförvärvet Jörg Tauss orerar nedan.

Skrivet av: