Tiden mellan dödsfall och begravning ökar, enligt nya siffror från Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer. För dessa är det en arbetsmiljöfråga att korta tiden framhåller förbundsordförande Ulf Lernéus.
Efter en lagändring 2012 i syfte att korta tiden sjönk riksgenomsnittet från 21,6 dagar till 19 dagar men tolv år senare har det i stället ökat till 26,4 dagar.
Allra längst tid redovisades i Stockholm – 29,7 dagar. Kortast tid har i stället Jämtland med 24,1 dagar i en sammanställning av 6 340 begravningar i oktober och november 2024.
Det kan jämföras med exempelvis Frankrike där begravningen måste ske inom fem dagar, i Norge inom två veckor och i Danmark inom åtta dagar. Enligt Ulf Lernéus har Sverige längre väntetid mellan dödsfall och begravning än något annat land med liknande lagstiftning.
— En bidragande orsak är att 70 procent av alla vill ha begravningen på en fredag, säger Ulf Lernéus som menar att svenskarna gått från att sätta den avlidne främst till att i stället prioritera de efterlevande.
2012 ändrades begravningslagen så att tiden mellan dödsfall och gravsättning, alternativt kremering, får vara en månad i stället för två.
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.