Onsdag 1 Dec
Stockholm

Piratpartiet headhuntar superbloggare

Henrik Alexandersson blir Christian Engströms högra hand i Europaparlamentet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inte helt oväntat handplockas Brysselgrävaren och den liberale debattören Henrik Alexandersson till piratpartiets kansli i Bryssel. Där kommer han att bli Europaparlamentarikern Christian Engströms högra hand.

– Det lutar åt att jag tar hand om bland annat integritetsfrågor och mediekontakter, säger Henrik Alexandersson till Expressen.

Alexandersson är kanske mest känd som en politisk spindel på nätet som ligger bakom bloggbävningar och sätter agendan i integritetsfrågor. Bland annat läckte han ett hemligstämplat dokument under förra sommaren som ett smakprov på vad Försvarets radioanstalt spanade på 1996.

Det fick FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson att anmäla Alexandersson för tryckfrihetsbrott till justitiekanslern. Efter att ha skickats vidare till terroriståklagarna vid internationella åklagarkammaren handlägger specialåklagaren för internbrott hos polisen ärendet.

Innan medierna lyckas sätta igång några mediedrev liknande dem mot exministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló har Alexandersson redovisat sina "skelett i garderoben".

Under 90-talet på sitt jobb som reporter på omdebatterade porrkungen Carl Serungs herrtidning blev han övertalad att ansvara för kameran under porrfilmsinspelningarna.

– De insåg att jag hållit i en videokamera förr och ville att jag skulle filma när de spelade in de där porrfilmerna. Det framstod snart att han lurade tjejerna att göra saker de inte skulle gjort annars. Jag har inget emot porrfilmer som sådana, men min gräns går där någon lurar eller tvingar folk att göra saker de inte skulle göra annars, säger han till Expressen.

Efter några månader fick han nog och exponerade verksamheten för medierna, och levde under hot.

– Jag såg hur han spottade på tjejer och tvingade dem att slicka hans fötter. Och han gav dem vin och sprit. Jag gillade inte det, så jag gick till medierna, som redan var intresserade av Serungs verksamhet. Till slut lyckades jag smuggla ut en film, som visades i "Svart eller vitt" på TV4. I filmen förnedrar Serung en ung tjej, säger Alexandersson till Expressen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela