1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
3 av 3

Ungas fajt mot hedersvåld får diplom av ministern

Sharaf hjältar och hjältinnor får återigen diplom av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni för deras arbete mot det hedersrelaterade våldet. Sabuni plockar därmed upp handsken efter Mona Sahlin.


Under torsdagen kommer integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att ta sig till Fryshuset i Stockholm för att diplomera de unga män och kvinnor som utbildat sig för att jobba mot det hedersrelaterade våldet.

Sharaf, som betyder heder på arabiska, uppmärksammar inte bara tjejerna som offer utan riktar även strålkastarna mot killarna som drabbas av ett system där de tvingas förtrycka sina systrar och kusiner.

- Självklart utsätts inte killarna för samma typ av psykiska och ibland fysiska misshandel, men de är på ett sätt också förtryckta eftersom de inte är medvetna om att sättet de tänker på orsakar problem, säger projektledaren Leo Razzak, som själv för sex år sedan levde med hederskulturens kvinnosyn i ryggraden, till Nyheter24.

Vad anser du om boken Varför mördar man sin dotter? (En bok om männen bakom hedersmorden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali). Den har fått kritik för att författarna också ser de pappor, farbröder och bröder som ufört dåden som offer?

- Jag tycker att den är bra. Om du bortser från det moraliska och tittar på djupet så upptäcker du vad som är viktigt för dessa män. Det är tillhörighet, gruppkänsla och sådana psykologiska mekanismer. Och börjar du förstå det kan du förstå grunden till varför de handlat som de gjort. Men det betyder inte att man legitimerar deras handlande.

Enligt Razzak har debatten om hederskultur missgynnats av att fokus har legat på hedersvåldet i allmänhet och morden på Fadime, Pela och Sara i synnerhet.

- Folk har gjort det främmande vilket också gör det skrämmande.

Men egentligen skiljer sig inte definitionen av heder speciellt mycket från den svenska, påpekar Razzak.

- Det handlar också om att barnen ska bli respektabla medborgare. Utbilda sig, få ett bra jobb och så vidare. Skillnaden är att de inte har haft en sexuell revolution.

Representera klanen

- Men titta till exempel på kungafamiljen och allt som skrivs om dem i pressen. Här har du ett klassiskt exempel på hedern inom den svenska kulturen. Allt fokus på männen som ska gifta sig med döttrarna till kungen. Men jag säger inte att kungen skulle psykiskt misshandla sin dotter om hon valde ”fel”. Men folk bryr sig om hennes val eftersom han kommer att representera Sverige och vårt anseende. På samma sätt bryr sig papporna om döttrarnas val eftersom de kommer representera klanen.

- Det är egentligen ingen större skillnad. Och på grund av det bör vi också kunna närma oss varandra och därmed främja integrationen.

Sharaf hjältar och hjältinnor är en del av organisationen Elektra som är ett feministiskt och antirasistiskt projekt med budskapet ”ingen skall leva under hedersförtyck”.

Motivera att ta avstånd

Syftet med Sharaf hjältar och hjältinnor är att motivera unga killar och tjejer med rötter i hederskulturer att ta avstånd från hedersförtryck. De får utbildning i mänskliga rättigheter och demokrati för att själva kunna agera förebilder och kämpa för sin egen och andras frihet

S-tradition

Efter att de är klara med den åtta veckor långa utbildningen diplomeras de av Sveriges integrations- och jämställdhetsminister. Detta sedan 2004. Då fick de diplom av dåvarande ansvarig minister - Mona Sahlin (s).

En tradition som alliansregeringens Nyamko Sabuni nu upprätthåller.

– Vi har alla ett ansvar att stå upp för de mänskliga rättigheterna. Sharaf hjältar och hjältinnor är exempel på modiga ungdomar som jag tycker förtjänar att uppmärksammas, säger Nyamko Sabuni till Nyheter24.

Leo Razzak poängterade att metoderna som Sharaf använder har bevisade effekter. År efter år lyckas de slussa in folk från utanförskap till innanförskap. Samtidigt behövs det mer resurser på gräsrotsnivån. Hur ser regeringens bidrag ut för att bekämpa hedersvåldet?

– Regeringens handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor innehåller ett flertal åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck. Till exempel satsningar på att förbättra myndigheternas arbete. Men även frivilligorganisationer behövs och det finns medel att söka via till exempel Allmänna arvsfonden och Ungdomsstyrelsen, säger Nyamko Sabuni till Nyheter24.

Hur ska invandrare lättare och smidigare introduceras i det svenska samhället?

– Vi presenterade i höstas en reform för att påskynda nya invandrares möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och ta del av samhällsinformation. Men för dem som lever med hederstraditioner är det inte nödvändigtvis graden av integration som är avgörande, säger Nyamko Sabuni. Som alltså i dag klockan 14.00 diplomerar ungdomarna som genomfört Sharafs utbildning i Fryshuset i Stockholm.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.