Fredag 3 Dec
Stockholm

Marklund slipper åtal

Liza Marklund klarar sig undan åtal för brott mot källskyddet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Liza Marklund har gjort en stor sak av att hon inte kan ställa upp och debattera sin bok Gömda då hon menar att det i så fall skulle föreligga risk för brott mot källskyddet.

Emellertid har visat sig att Marklund inte alltid varit lite noggrann med att skydda sina källor. Eller kanske är det Marklunds dåliga samvete som hindrar henne från att begå samma gärning igen?

Någon ursäkt har hon i alla fall inte gett den kvinna hon hängde ut.

Trossen

Som Nyheter24 tidigare skrivit om intervjuade Liza Marklund 1992 Elisabeth Hermon. Hermon arbetade vid tiden som föreståndare för stiftelsen Trossen som hjälpte våldsutsatta kvinnor. Trots att Hermon begärde och blev lovad anonymitet hängde Marklund ut henne med namn och bild i Expressen.

”På löpsedel och tio helsidor i Expressen publicerades mitt foto, mitt och styrelsemedlemmarnas namn och personnummer, foto och besöksadressen till en nyköpt fastighet för skyddat boende samt en hel mängd rena lögner och insinuationer. Jag fick aldrig ens gå i svaromål”, skriver Hermon i en dabattartikel på Newsmill.

Räddad av preskriptionstiden

Nu har Hermon fått avslag på den stämningsansökan som hon lämnat in mot Marklund. Justitiekanslern slår i sitt beslut fast att visst, Marklund kan ha gjort sig skyldig till brott mot källskyddet, men tyvärr, brottet är redan preskriberat.

”Förundersökning ska således på grund av preskription inte inledas”, skriver justitiekanslern i sitt beslut.

Surt för Elisabeth Hermon - som i alla fall får upprättelse på så sätt att justitiekanslern slår fast att ett brott faktiskt kan ha begåtts när Marklund samvetslöst hängde ut henne.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela