Stockholm

Alliansen bråkar om försvaret

Det svenska försvaret måste stärkas med hänvisning till hotet från öst, anser folkpartiledaren Jan Björklund. Men försvarsminister Sten Tolgfors kritiserar de sena åtgärderna.


Läs mer

Det svenska försvarsmakten är åter på tapeten. Alliansen ska snart lägga fram ett förslag på en ny inriktning för försvaret men det knakar i fogarna. Folkpartiets Jan Björklund vill ha upprustning i "Ryssen kommer"- anda medan försvarsminister Sten Tolgfors (m) menar att det varken ryms i budget eller inom ramarna för ett rimligt militärt hot.

– Vi har varit för naiva när det gäller Ryssland. Det är dags att vakna, säger Jan Björklund till SVT:s Rapport.

Rysslands krig mot Georgien, och den brist på förmåga att svara som Nato och EU därpå uppvisade, är en "väckarklocka", enligt partiet, som nu presenterar en rapport med en ny försvarspolitik.

Men försvarsminister Tolgfors menar att Georgienkriget inte skulle "skulle stöka till processen inför den kommande inriktningspropositionen" såsom Björklund påstått, skriver Tolgfors i sin blogg.

Den forne yrkesofficeren Björklund vill att fler soldater och brigader än i dag ska kunna mobiliseras om en hotfull situation uppstår. Till skillnad mot försvarsberedningen vill han dessutom behålla det svenska luftvärnet.

– Sverige måste åter snabbt kunna mobilisera flera brigader. Jag vet inte varför de avskaffades, men det var ett misstag, sa Björklund när han talade om Sveriges säkerhetsläge vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på tisdagen.

Björklund har tidigare uttryckt missnöje med nedskärningarna inom försvaret, bland annat med hänvisning till konflikten mellan Ryssland och Georgien. När det gäller andra tidigare försvarsbeslut är Björklund starkt kritisk till avmilitariseringen av Gotland 2004.

– Det behövs någon typ av försvarsförmåga på denna ö i skärningspunkten mellan Ryssland och Sverige, säger han till Rapport.

Björklund vill nu på nytt återuppta planeringen för försvaret av Sverige, stationera militära styrkor permanent på Gotland, återupprätta luftförsvaret av Stockholm, behålla ubåtar, och samtidigt inte minska något på Sveriges ambitioner när det gäller internationella militära insatser.

Men Björklund möter kritik från försvarsminister som menar att ytterligare en upprustning varken är motiverad eller möjlig att finansiera.

"Att föra fram oberäknade och ofinansierade förslag, som inte ryms inom dagens kända ramar innebär att annat måste bort. Folkpartiet har ingen annan budget än övriga regeringen." skriver Tolgfors i sin blogg.

Nedrustning av försvaret- Kalla Fakta:

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.