Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dyraste fullmäktige i Solna

Nyheter | 22/01/2009 18:12

Solna snålar inte. 34 900 kr per år plus minst 730 per möte är politikerlönen.

Solna betalar sina kommunfullmäktigeledamöter bäst medan man i ledamöterna i 20 av landets kommuner jobbar gratis.

Tidningen Dagens Samhälle har gjort en granskning av vad olika kommuner betalar sina fullmäktigeledamöter. I kommunen som betalar mest, Solna, får kommunfullmäktiges ledamöter ett årsarvode på 34 900 kronor och dessutom 730 kronor per sammanträde (dubbelt om mötet varar mer än fyra timmar).

Men skillnaderna är stora. I Strängnäs till exempel får fullmäktigeledamöterna 60 kronor i timmen och i Hagfors arvoderas ledamöterna med 35 kronor i timmen efter den första timmen som man får 180 kronor för.

Inget arvode alls

Tingsryd, Uppvidinge, Ängelholm och Borgholm hör till de kommuner som inte ger sina ledamöter något arvode alls. Och så borde det vara, anser professorn och demokratiforskaren Erik Amnå vid Örebro Universitet. Skälet är att det är ett förtroendeuppdrag och så borde det förbli, anser han:

– Det är ett förtroendeuppdrag som alla medborgare borde kunna ställa upp på som ett slags värnplikt. Man gör sitt jobb några år för det allmännas bästa och så är det inte mer med det, säger Amnå.

– Så var det förr. Nu är trenden att allt fler fullmäktige inför arvoden.

Enligt Dagens Samhälle jobbade ledamöterna i ungefär 60 fullmäktige gratis år 2000. Nu är det bara 20.

Motverka tendenser

Nu får man in ett inslag av ekonomisk kalkyl som inte leder till att det blir ett bra urval av människor som kommer dit. Jag tycker man ska försöka motverka tendenser som leder till att politiker blir ett yrke, så att det inte blir så att man går till sin syo-konsulent i skolan och frågar hur ska jag välja för att bli politiker, säger Amnå. Sveriges yngsta fullmäktigeledamot tog studenten så sent som 2007. Över 37 procent av landets kommunfullmäktigeledamöter är under 50 år, 42 procent är kvinnor, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Snittlönen för en heltidsanställd kommunstyrelseordförande är 46 000 kronor i månaden enligt SKL.

Skrivet av: