Lördag 1 Okt
Stockholm

ÖB: En tredjedel av armén läggs ner

Kraftiga nedskärningar inom armén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringens politik medför att en tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras. Beskedet lämnar överbefälhavaren Håkan Syrén på fredag, uppger Svenska Dagbladet som hänvisar till källor inom Högkvarteret.

I regeringens anvisningar till ÖB från november slås fast att anslagen till försvaret ska frysas på 38,9 miljarder kronor per år fram till 2014. Men samtidigt ska alla förband i insatsorganisationen kunna sättas in snabbare.

På fredag kommer ÖB svara att detta kräver nya nedläggningar av insatsförband och minskningar av vitala vapensystem, uppger flera källor i Högkvarteret till SvD.

Armén drabbas hårdast.

– Det blir en reduktion av förbanden i markstridskrafterna med 30 procent, säger en av tidningens källor.

Antalet soldater och officerare som kan sättas in i strid minskar till 12 500, jämfört med 20 000 i dag. Det innebär, enligt tidningen, att armén får kvar sju manöverbataljoner och att en bataljon hämtas in från amfibiekåren och räknas in i markstridskrafterna. Totalt blir det därför åtta bataljoner.

Försvaret väntas också halvera antalet stridsvagnar. Ett uttalat krav från regeringen har varit att bataljonsstridsgrupperna ska bestå av lättare förband som lätt kan transporteras, vilket i klartext betyder färre stridsvagnar, uppger Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.