Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler regementen kan läggas ner

- 27/01/2009, 16:54 -

Regeringens politik medför att en tredjedel av Sveriges armé försvinner.

Regeringens politik medför att en tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras.

Dessutom kan en av fyra Gripendivisioner läggas ned och kanske även hela regementen.

Överbefälhavaren Håkan Syrén lämnar på fredag över det beskedet, uppger Svenska Dagbladet som hänvisar till källor inom Högkvarteret.

I regeringens anvisningar till ÖB från november slås fast att anslagen till försvaret ska frysas på 38,9 miljarder kronor per år fram till 2014. Men samtidigt ska alla förband i insatsorganisationen kunna sättas in snabbare.

På fredag kommer ÖB svara att detta kräver nya nedläggningar av insatsförband och minskningar av vitala vapensystem, uppger flera källor i Högkvarteret till SvD.

Antalet soldater och officerare som kan sättas in i strid minskar till 12 500, jämfört med 20 000 i dag. Det innebär, enligt tidningen, att armén får kvar sju manöverbataljoner och att en bataljon hämtas in från amfibiekåren och räknas in i markstridskrafterna. Totalt blir det därför åtta bataljoner.

Försvarsminister Sten Tolgfors vänder sig dock i sin blogg emot uppgifterna om att 20 000 soldater kan sättas in i strid i dag.

Enligt Tolgfors innefattar den siffran förband som kan sättas in först efter tre års utbildning.

Försvaret väntas förutom truppminskningen också halvera antalet stridsvagnar. Ett uttalat krav från regeringen har varit att bataljonsstridsgrupperna ska bestå av lättare förband som lätt kan transporteras, vilket i klartext betyder färre stridsvagnar, uppger Svenska Dagbladet.

Försvarsmakten föreslår enligt Sveriges Radios Ekot också att antalet Jas Gripendivisioner kommer att minska, från fyra till tre.

Ekot erfar också att det kan bli regementsnedläggningar eftersom kostymen för regementena i dagens läge är alldeles för stor. Tanken är att 6 000 soldater ska vara anställda för att vara beredda på en direkt utryckning, men lika många till ska ha kontrakt för att vara beredda på utryckning.

Oppositionen kritiserar Alliansen för otydlig styrning och S-V-MP har inlett arbetet med att försöka samordna sin försvarspolitik, för att kunna vara samlade och ge tydligare signaler om sin försvarspolitik.

I förra veckan gjorde de tre partiernas ledamöter från försvarsutskottet en gemensam studieresa och besökte den nedläggningshotade flottiljen F 17 i Ronneby.

Denna vecka ska partierna enas om upplägget för det fortsatta försvarssamarbetet.

Moderaternas Per Schlingmann i en kommentar att försvarets grundorganisation inte ska ändras.

– Vi arbetar med en inriktningsproposition och vår utgångspunkt är att grundorganisationen inte ska ändras under mandatperioden, vilket vi fastslog i budgetpropositionen, säger han.

Hur det ska förenas med ÖB:s uppgifter om nödvändiga neddragningar kan han inte svara på.

– Jag har ingen insikt eller möjlighet att kommentera det vidare, det är en process som pågår, säger Per Schlingmann.

Skrivet av: