Socialen rotar på facebook - till vilken nytta?

Har socialtjänstens handläggare verkligen inte något bättre för sig?


Nyligen fattade Socialtjänsten beslut om att deras handläggare ska få nyttja facebook, bloggar och andra sociala medier som källor när de samlar information för att fatta beslut om sina klienter.

En utveckling som fått kritik för att vara integritetskränkande.

Men frågan är om det också är slöseri med tid? Elisabet Svedberg, enhetschef på socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning, har ingen klar uppfattning om hur mycket tid arbetet kommer att ta – eller bör ta.

- Det är en svår fråga. Det handlar om att man ska få tag i så mycket information som möjligt för att handlägga ärendet. Man försöker samla in så mycket som möjligt så man får en bra bild av läget och situationen, men det varierar från fall till fall, säger hon till Nyheter24.

Avsätts extra resurser till det här eller tar Facebook-letandet tid från handläggarnas övriga sysslor?

- Nej, det inkräktar inte utan ingår i det ordinarie arbetet, man använder ju nätet på många sätt, och det här är ett av dem.

Men vad tror man sig kunna hitta på facebook? Skriver man verkligen sina hemligheter där?

- Handlar det om ekonomiskt bistånd kanske de skriver på facebook att de jobbar svart eller liknande. Jag vet inte vad man skriver där, jag är inte med på facebook.

På facebook och i andra sociala medier frågar folk sig om handläggarna har för lite att göra om de ska in och rota i folks bloggar.

- Nej, de har en väldigt pressad arbetssituation, men det handlar om att få en nyanserad bild.  Många socialsekreterare är betydligt yngre än jag och för dem är det kanske mer naturligt att kolla där. Men det ska jag säga att det är nog inte första källan för nån, säger Elisabet Svedberg till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.