Nu ska moderaterna bli sossar
Sofia Arkelsten (m) vill kopiera den socialdemokratiska folkrörelsen. Hur stora är deras chanser?
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Malena Rosén Sundström, statsvetare och partiforskare vid Lunds universitet, uttalar sig angående skillnaden mellan moderaterna och socialdemokraterna i artikeln i SvD:
"– Man har ett litet skikt med partiledare och några starka figurer som driver mycket av politiken, utan att ta in så mycket input från andra delar av partiet. När Moderaterna var ett mindre parti var det kanske inget problem, men nu måste man säkra återväxten och bredda sig. Det blir naturligt att titta på Socialdemokraterna i det avseendet. Även om de tappar medlemmar är de det bästa exemplet i svensk politik."
STOCKHOLM. På moderaternas dag under Almedalsveckan passade partisekreteraren Sofia Arkelsten på att flörta med socialdemokratin.
Hon uttrycker i en intervju i SvD att partiet ska bli en folkrörelse för att klara av framtidens utmaningar.
– Jag tror inte de har någon chans, men de kan nog starta en facebook-sida ganska snabbt, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och dessutom krönikör här på Nyheter24.
"Partierna är inte längre folkrörelser"
Arkelsten säger i artikeln att moderaterna ska arbeta vidare med "sidoorganisationer" såsom ungdomsförbund och annat. Är det ens möjligt att bygga en sådan folkrörelse i dag?
– Nej, partierna är inte längre folkrörelser. De finansieras inte av medlemmarna utan av statligt stöd, säger Stig-Björn Ljunggren.
Socialdemokraterna själva har också varit kritiska mot den egna folkrörelsen och försökt analysera dess problem de senaste åren.
Partiet har tidigare organiserat människor från barndom till ålderdom.
Kommer vi att få se en moderat version av Unga örnar (s riksorganisation för barn)?
– Nej, det tror jag inte, säger Stig-Björn Ljunggren.