Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många kan petas när SD möblerar om i partiledningen

- 30/08/2011, 10:57 -
1 av 2

Jimmie Åkesson planerar att byta ut delar av sin ledning.
2 av 2

Jimmie Åkesson planerar att byta ut delar av sin ledning.

Enligt uppgifter till Nyheter24 kan flera tvingas lämna partiets ledarskikt.

STOCKHOLM. När riksdagen samlas i september och under landsdagarna i november kan Sverigedemokraterna komma att genomgå stora förändringar.

Delar av partistyrelsen, utanför den innersta kärngruppen, kommer att petas.

Något som väntas leda till visst missnöje. För Julia Kronlid, som tippats vara ett av favoritnamnen att lyftas in i partistyrelsen, uppges dock maken David Kronlids avhopp från SD ligga henne till last i diskussionerna om vem som ska väljas in i partistyrelsen.

Själv säger hon dock att ingen än så länge sagt till henne att det skulle vara ett hinder eller ens ett problem.

- Inte som jag märkt i alla fall. Jag har blivit nominerad till partistyrelsen och jag har tackat ja, sen kommer ju valberedningen med ett förslag och det är inte offentligt, säger hon till Nyheter24.

Om hon blir vald återstår därmed att se.

Petzäll kan petas ur ledningen

Uppgifter till Nyheter24 gör också gällande att kontroversielle William Petzäll hänger löst och kan komma att petas ur partiledningen. Man ska till och med ha försökt förmå honom att avsäga sig sin riksdagsplats till förmån för Markus Weichel.

Weichel säger dock att han inte hört något om att han skulle vara nära att lyftas in i riksdagen under hösten.

- De kommer ta kontakt med mig om det skulle vara aktuellt. Vi får se, jag vet inte, säger han till Nyheter24 och säger att uppgifterna om att Petzäll skulle lämna riksdagen lika gärna kan vara elakt skvaller:

- Jag tror inte det ligger något i det, är det så hör de av sig och det har de inte gjort ännu.

Är du redo om riksdagen kallar?

- Skulle nån hoppa av är Stellan Bojerud först, och jag är andra ersättare, men han är ju sjuk nu så i praktiken är jag ju näst på tur, säger Weichel till Nyheter24.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att han inte i nuläget vill kommentera om Petzäll ska lämna riksdagen.

Johnny Skalin, ekonomiskpolitisk talesperson, kan vara nära att petas även han. Detta då han anses vara alltför frånvarande i riksdagsarbetet och dessutom inte längre har ledningens förtroende att föra fram den ekonomiska politiken. Trots att han inom partiet är den avgjort skickligaste på området anses han inte retoriskt kunna svara upp mot övriga partiers representanter i debatten. Enligt Nyheter24:s källor kan Erik Almqvist därför ersätta Skalin i finansutskottet.

SD lägger locket på

Martin Kinnunen vill inte kommentera heller den uppgiften i nuläget

- Beslut om förändringar vad gäller talespersoner i riksdagsgruppen förs men inget är klart ännu så det finns inga kommentar att ge, säger han till Nyheter24.

Skalin själv svarar nästan identiskt på frågan.

- Förändringar kommer det fattas beslut om i riksdagsgruppen, oavsett vem som byter plats med vem. Det offentliggörs sedan och jag har ingen anledning att varken bekräfta eller dementera i nuläget, säger han till Nyheter24.