Män har bättre lokalsinne och kvinnor har bättre språklig förmåga.
1 av 3
Män har bättre lokalsinne och kvinnor har bättre språklig förmåga. - Foto: Björn Larsson Ask / SCANPIX
Olikheterna mellan könen är relativt få.
2 av 3
Olikheterna mellan könen är relativt få. - Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Män är i genomsnitt längre än kvinnor, något som skiljer sig mycket mer än könens kognitiva förmågor.
3 av 3
Män är i genomsnitt längre än kvinnor, något som skiljer sig mycket mer än könens kognitiva förmågor. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Små skillnader mellan män och kvinnor

Könen skiljer sig mest när det kommer till lokalsinne och språklig förmåga, men utöver det är vi inte särskilt olika.


Presterar bättre i jämställda länder

När det kommer till uppgifter som handlar om språklig förmåga så brukar kvinnor generellt sett prestera bättre. Det har visat sig att flickor är mycket bättre än pojkar både på att skriva uppsats och på läsförståelse.

I det internationella projektet Pisa, som studerar just språklig förmåga på pojkar och flickor i 40 länder, så får flickor bättre resultat än pojkar. Desto mer jämställt land - desto bättre är flickorna på att läsa, skriver DN.

Samma sak gäller vid matematik. Det finns tydliga samband mellan landets jämställdhet och hur duktiga flickorna är på matte. Något som stämmer överens med att glappet mellan könen minskat i Sverige i takt med att jämställdeheten ökat.

Olikheterna mellan män och kvinnors mentala förmågor skiljer sig endast på några få områden.

Största skillnaden finns inom förmågan att kunna orientera sig i det tredimensionella rummet - där män i genomsnitt brukar kunna prestera bättre än kvinnor när det handlar om att känna igen en figur i rotation.

– Man kan jämföra den förmågan med att lätt och enkelt kunna sätta ihop en byggsats från Ikea, säger Agneta Herlitz, professor i psykologi vid Karolinska institutet som i över femton år studerat skillnader mellan kvinnor och mäns kognitiva förmågor, till DN.

Samma sak gäller när det kommer till lokalsinnet. Män kan i genomsnitt lättare orientera sig i exempelvis en labyrint än vad kvinnor kan. Men i de fall då det finns vissa riktmärken att koppla till platsen så blir könsskillnaden minimal. Kvinnor orienterar sig nämligen lättare genom att komma ihåg speciella märken, som statyer eller olika slags hus.

Kvinnor kommer ihåg händelser kopplade till tid och rum

I andra test, där det handlar om att komma ihåg vad som hände vid en speciell tidpunkt, eller på en speciell plats, så är kvinnor bättre.

– Det episodiska minnet är att resa i tid och rum. Till exempel att komma ihåg vad som hände på julafton för tre år sedan: vad som stod på bordet, vilka som var med och vad de fick för julklappar, säger professorn.

Förväntanseffekten

Flera studier har tidigare visat att människor presterar sämre om de vet vilken grupp de tillhör, både när det kommer till kön och utseende, något som kallas för förväntanseffekten.

Förväntningarna intresserar Agneta Herlitz. Hon menar att hon själv är feminist och vill leva i ett jämställt samhälle, samtidigt som hon tror att man har större möjlighet att skapa jämställdhet om man ser skillnaderna så som de faktiskt är.

– Vi behöver inte vara likadana, det handlar om hur vi värderar olika förmågor, säger hon till DN.

/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!