Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hägglund struntar i BRIS: "Han svarade inte ens"

- 09/02/2012, 10:01 -
BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.
1 av 4

BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.

Johan Bergling

Göran Hägglund prioriteringar ifrågasätts av BRIS.
2 av 4

Göran Hägglund prioriteringar ifrågasätts av BRIS.

JENS L´ESTRADE / SCANPIX

Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011.
3 av 4

Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011.

CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt.
4 av 4

Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

REPORTAGE. DEL 1. Att allt fler unga mår dåligt i dag är ett faktum. Enligt forskare lider så många som varannan ung tjej av någon form av psykisk ohälsa. Men vad gör de ansvariga politikerna för att stoppa trenden?

När BRIS (Barnens rätt i samhället) tidigare i veckan presenterade sin rapport för 2011 med inriktning på den psykiska ohälsan, bjöd de in både barn- och äldreministern Maria Larsson och socialministern Göran Hägglund. Men trots att inbjudan skickades ut i god tid valde båda statsråden bort BRIS.

– Maria Larsson fick frågan i december men tackade nej eftersom hon var bortrest, säger Eva Waltré, BRIS tillförordnade generalsekreterare, till Nyheter24.

Vad sa Göran Hägglund om er inbjudan då?

– Han svarade inte.

Enligt regeringens kalendarium hade Göran Hägglund inga engagemang rapporterade eller inplanerade tisdagen den 7 februari. Medan Maria Larsson däremot ägnade sig åt "medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet". Det kan dock ha funnits andra engagemang som inte skrivits upp i kalendariet.

På BRIS är man mycket besvikna på att de ansvariga politikerna valde bort presentationen av den viktiga rapporten. I stället var ett antal politiker från kommun och landsting på plats.

– Vi är överens om att det behövs mer förebyggande åtgärder men som du vet är det svårt att få ut något konkret av politiker, säger Eva Waltré till Nyheter24.

Pyskiska ohälsans samhällspris

Vid lanseringen av BRIS-rapporten från 2011 var även nationalekonomen Ingvar Nilsson inbjuden. Enligt Nilsson är det årligen 13 000 ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden långsiktigt. Något som kostar samhället enorma summor varje år.

Han menar att när det går riktigt illa för en elev som inte får tillräckligt med stöd för att klara skolan, och inte kommer in på arbetsmarkanden. Enligt honom beräknas det kosta samhället mellan 10-15 miljoner miljoner per individ. Utvecklar de sedan ett drogmissbruk kostar det samhället 30-35 miljoner beroende på drog och kriminalitet.

Ingvar Nilsson tycker därför också att politikerna ska ta sitt ansvar och satsa pengar på förebyggande åtgärder i stället för att ta kostnaden när det går snett.

– Investerar man 500 000 kronor i skolan och vi lyckas en gång på 20, så har vi fått tillbaka investeringen. Det här handlar om förebyggande satsningar på ungdomarna och det är politikerna som fattar beslut om resurserna, säger Ingvar Nilsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan jämföra det med att 12 - 13 procent av alla Volvobilar får kasseras vid leverans. Det skulle man aldrig tillåta. Det är inte bara bra mänskligt att satsa på unga. Det är en bra investering för offentlig sektor.

"Varannan tjej mår dåligt"

På Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet arbetar forskningsassistenten Karin Schraml, som också är en av landets ledande experter på psykisk ohälsa bland unga. Enligt henne visar studier att varannan ung tjej och var femte kille mår dåligt.

– Självklart kan man inte generalisera men det här är enkätsvar som vi fått utav vår kartläggning i ett antal skolor, säger Karin Schraml till Nyheter24.

De vanligaste symptom är magont, ont i huvudet, problem med sömnen och oroskänslor. Enligt Karin Schraml är det dock svårt att svara på varför trenden är stigande då det inte finns tillräckligt med forskning. Men att det behövs mer resurser är det inget tvivel om.

"Man måste hela tiden ta rätt beslut"

I de intervjuer som man gjort, upplever unga tjejer att det är väldigt höga krav från skolan. Samtidigt ställer man också ibland orimliga krav på framtiden och det finns en oro där tjejerna känner att de måste ta rätt beslut och är rädda för att göra fel. Karin Schraml pekar på att mycket beror på att vi lever i ett individualistiskt samhället där stressen och oron över att bli arbetslös, trots att man har studerat på universitet eller högskola, ständigt finns närvarande.

Hon tror också att väldigt många unga tjejer påverkas av sitt beteende på nätet. Ett expempel på det är hur många framstående bloggare framställer sitt liv som perfekt, trots att det kanske bara visar de bra dagarna.

– Livet ser inte ut så. Ibland går det sämre och ibland går det bättre. Det måste man tänka på, säger Karin Schraml.

I nästa del av Nyheter24:s reportageserie om den pyskiska ohälsan pratar Emma Igelström om skam och varför det är viktigt att prata om det.