BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan.
1 av 4
BRIS tillförordnade generalsekreterare Eva Waltré menar att politikerna satsar för lite pengar på den psykiska ohälsan. - Foto: Johan Bergling
Göran Hägglund prioriteringar ifrågasätts av BRIS.
2 av 4
Göran Hägglund prioriteringar ifrågasätts av BRIS. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011.
3 av 4
Barn- och äldreministern Maria Larsson valde att delta på "Medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet" i stället för lanseringen av BRIS rapporten från 2011. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt.
4 av 4
Till psykakuten på S:t Görans sjukhus söker sig många som mår dåligt. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Hägglund struntar i BRIS: "Han svarade inte ens"

REPORTAGE. DEL 1. Att allt fler unga mår dåligt i dag är ett faktum. Enligt forskare lider så många som varannan ung tjej av någon form av psykisk ohälsa. Men vad gör de ansvariga politikerna för att stoppa trenden?


Så många tjejer mår dåligt

Nästan en femtedel av de som hör av sig till BRIS berättar att de på ett eller annat sätt mår dåligt. I statistiken från 2011 talar könsfördelningen sitt tydliga språk. 87 procent av de som kontaktar BRIS är unga tjejer.

Här är antalet kontakter över varje område:

Självmord/Självmordstankar: 1 593

Självdestruktivitet: 1 402

Ätstörningar: 772

Annan psykisk ohälsa: 2 462

Vill du läsa hela 2011 års rapport gör du det här.

Här hittar du del 1 och 2 i serien om psykisk ohälsa bland unga tjejer.

När BRIS (Barnens rätt i samhället) tidigare i veckan presenterade sin rapport för 2011 med inriktning på den psykiska ohälsan, bjöd de in både barn- och äldreministern Maria Larsson och socialministern Göran Hägglund. Men trots att inbjudan skickades ut i god tid valde båda statsråden bort BRIS.

– Maria Larsson fick frågan i december men tackade nej eftersom hon var bortrest, säger Eva Waltré, BRIS tillförordnade generalsekreterare, till Nyheter24.

Vad sa Göran Hägglund om er inbjudan då?

– Han svarade inte.

Enligt regeringens kalendarium hade Göran Hägglund inga engagemang rapporterade eller inplanerade tisdagen den 7 februari. Medan Maria Larsson däremot ägnade sig åt "medverkan i Välfärdsutvecklingsrådet". Det kan dock ha funnits andra engagemang som inte skrivits upp i kalendariet.

På BRIS är man mycket besvikna på att de ansvariga politikerna valde bort presentationen av den viktiga rapporten. I stället var ett antal politiker från kommun och landsting på plats.

– Vi är överens om att det behövs mer förebyggande åtgärder men som du vet är det svårt att få ut något konkret av politiker, säger Eva Waltré till Nyheter24.

Pyskiska ohälsans samhällspris

Vid lanseringen av BRIS-rapporten från 2011 var även nationalekonomen Ingvar Nilsson inbjuden. Enligt Nilsson är det årligen 13 000 ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden långsiktigt. Något som kostar samhället enorma summor varje år.

Han menar att när det går riktigt illa för en elev som inte får tillräckligt med stöd för att klara skolan, och inte kommer in på arbetsmarkanden. Enligt honom beräknas det kosta samhället mellan 10-15 miljoner miljoner per individ. Utvecklar de sedan ett drogmissbruk kostar det samhället 30-35 miljoner beroende på drog och kriminalitet.

Ingvar Nilsson tycker därför också att politikerna ska ta sitt ansvar och satsa pengar på förebyggande åtgärder i stället för att ta kostnaden när det går snett.

– Investerar man 500 000 kronor i skolan och vi lyckas en gång på 20, så har vi fått tillbaka investeringen. Det här handlar om förebyggande satsningar på ungdomarna och det är politikerna som fattar beslut om resurserna, säger Ingvar Nilsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kan jämföra det med att 12 - 13 procent av alla Volvobilar får kasseras vid leverans. Det skulle man aldrig tillåta. Det är inte bara bra mänskligt att satsa på unga. Det är en bra investering för offentlig sektor.

"Varannan tjej mår dåligt"

På Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet arbetar forskningsassistenten Karin Schraml, som också är en av landets ledande experter på psykisk ohälsa bland unga. Enligt henne visar studier att varannan ung tjej och var femte kille mår dåligt.

– Självklart kan man inte generalisera men det här är enkätsvar som vi fått utav vår kartläggning i ett antal skolor, säger Karin Schraml till Nyheter24.

De vanligaste symptom är magont, ont i huvudet, problem med sömnen och oroskänslor. Enligt Karin Schraml är det dock svårt att svara på varför trenden är stigande då det inte finns tillräckligt med forskning. Men att det behövs mer resurser är det inget tvivel om.

"Man måste hela tiden ta rätt beslut"

I de intervjuer som man gjort, upplever unga tjejer att det är väldigt höga krav från skolan. Samtidigt ställer man också ibland orimliga krav på framtiden och det finns en oro där tjejerna känner att de måste ta rätt beslut och är rädda för att göra fel. Karin Schraml pekar på att mycket beror på att vi lever i ett individualistiskt samhället där stressen och oron över att bli arbetslös, trots att man har studerat på universitet eller högskola, ständigt finns närvarande.

Hon tror också att väldigt många unga tjejer påverkas av sitt beteende på nätet. Ett expempel på det är hur många framstående bloggare framställer sitt liv som perfekt, trots att det kanske bara visar de bra dagarna.

– Livet ser inte ut så. Ibland går det sämre och ibland går det bättre. Det måste man tänka på, säger Karin Schraml.

I nästa del av Nyheter24:s reportageserie om den pyskiska ohälsan pratar Emma Igelström om skam och varför det är viktigt att prata om det.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.