Bemanninsgföretaget fick handlägga 180 000 ansökningarna om lärarleg.
1 av 4
Bemanninsgföretaget fick handlägga 180 000 ansökningarna om lärarleg. - Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix
Proffesorn Thomas Bull hävdar att skolverkets avdelningschef kan vara jävig.
2 av 4
Proffesorn Thomas Bull hävdar att skolverkets avdelningschef kan vara jävig. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
De anställda på bemanningsföretaget tävlade om vem som kunde utfärda flest lärarleg. Priset var en ostbricka.
3 av 4
De anställda på bemanningsföretaget tävlade om vem som kunde utfärda flest lärarleg. Priset var en ostbricka. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
För att kunna få sätta betyg och undervisa i grundskolan och på gymnasiet har regeringen bestämt att det krävs att varje lärare har en legitimation.
4 av 4
För att kunna få sätta betyg och undervisa i grundskolan och på gymnasiet har regeringen bestämt att det krävs att varje lärare har en legitimation. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Profficeskandalen: Utredaren granskar sin egen utredning

Avdelningschefen ser inga problem med att han först fattade beslutet och nu också är den som granskar samma beslut.


Därför kan de handla om jäv

Enligt Thomas Bull kan man inte utesluta att Tommy Lagergren kan vara jävig. Han menar att när en person är ansvarig för en sak så har man ett visst inflytande över den saken också.

Därför spelar det då egentligen inte så stor roll om man själv inte gör allting, utan om det är underlydande som gör den faktiska granskningen.

Den yttersta ansvarige är den som står för granskningen också ytterst, så det där problemet med jäv kvarstår.

Skolverkets avdelningschef Tommy Lagergren anklagas för att vara jävig. Enligt Thomas Bull, professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, handlar det om att avdelningschefen både finns med bland de som utreder beslutet om att ta in ett bemanningsföretag, men även var och bestämde om att anlita dem.

– Problemet är framför allt det där med opartiskheten. Man ska inte själv vara delaktig i det här. Det skulle vara jäv om man utreder sig själv. Det ska någon annan göra, för annars är man jävig. Då får man egentligen inte ha med ärendet att göra. Utan man ska kliva av det och låta någon annan göra det, säger Thomas Bull till Sveriges Radio.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat om utreder Skolverket, efter massiv kritik, beslutet om det var okej att bemanningsföretaget Proffice handlägger lärarlegitimationer. Bakgrunden till kritiken handlade om att de anställda på bemanningsföretaget gick ut i media och berättade att de tävlade i att utfärda lärarlegitimationer - med en ostbricka som pris.

Men avdelningschefen Tommy Lagergren håller inte med om att det är ett problem att han både beslutade om en sak och nu granskar om beslutet var rätt.

– Jag har ju varit med i den här processen också men det är inte jag som bestämmer vad chefsjuristen och arkivarien ska eller får säga, säger Tommy Lagergren.

Men är det ändå lämpligt att du som ansvarar för den här utredningen även var den som skrev på ramavtalet för skolverket?

– Vi har inte sett några problem med det, avslutar han till Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.