Kritik mot Marklund censurerades

Liza Marklund-kritik plockades bort på Bonnierägda Newsmill.


Nyheter24 har följt skandalen kring Liza Marklunds succébok "Gömda". En bok som journalisten Monica Antonsson påstått vara lögn. Nu visar det sig att en av Marklunds andra kritiker censurerats. Leo Lagercrantz, delägare i debattsajten Newsmill, fick sin text bortplockad efter att ha skrivit kring konflikten.

Han kallade bland annat Monica Antonssons avlöjande den ”största litterära skandalen i modern tid”. Dessutom delade han Antonssons kritik om att Sveriges största medier mörkar historien när deras kulturredaktörerna fegar ur. En skarp känga riktades mot Dagens Nyheters kulturchef Mara Schottenius.

”Det handlar om att Maria Schottenius inte ser någon anledning att gegga ner sig så länge medelklassen läser hennes sidor som Livets ord läser bibeln. Detta oavsett vad som står där.”

Varför tog ni bort Leo Lagercrantzs artikel? Var det för den hårda kritiken mot DN:s kulturchef?

– Nej, det var för att Leo i slutet av artikeln på några rader recenserade Monica Antonssons bok. Det såg jag som dåligt redaktörskap, för vi ska inte recensera de skribenter vi bjudit in på Newsmill. Det är den begränsning vi har. Först tog vi bort det stycket och sen tyckte Leo att hela artikeln kunde tas bort, säger ansvarig utgivare för Newsmill, PM Nilsson till journalisten Olle Blomkvist en intervju med Realtid.

Men artikeln handlar främst om kultursidornas tystnad och den hårdaste kritiken Lagercrantz för fram är mot Maria Schottenius på DN. Var det känsligt att ta upp er samarbetspartner?

– Nej, det har vi verkligen inget problem med. Newsmill har publicerat flera inlägg som kritiserar Bonnier. Och Rolf van den Brink tog upp Thorbjörn Larsson dubbla roller som chefredaktör på DN och styrelseledamot i Piratförlaget i sitt inlägg som vi publicerade på Newsmill (den 20 december).

Sara Öhrvall är styrelseordförande i Newsmill och sitter samtidigt i styrelsen för TV4 som stoppat inslag om Liza Marklund. Har hon reagerat?

– Nej, nej, säger PM Nilsson till Realtid.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.