Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag blev grundlurad"

Nyheter | 12/01/2009 12:05

Liza Marklund lurade tusentals med sin bok Gömda. Nu går Antonsson i svaromål.

Debatten är hård och intensiv. En bokbluff skakar kultur-Sverige och det står mycket på spel. Inte minst för en av landets största författare, Liza Marklund, som med sin bok Gömda riktade strålkastarljuset mot kvinnomisshandeln i samhället. På många sätt beundransvärt. Men desto större blev chocken när författaren och journalisten Monica Antonsson anklagade henne för lögn.

Det tog flera veckor innan de större medierna slutligen började täcka nyheten. Metaforen David och Goliat kan tyckas vara nära till hands. Som Nyheter24 skrivit tidigare har Liza Marklund nu för första gången verkligen besvarat kritiken i en ny debattartikel. Där går hon i punkt efter punkt i svaromål. Nyheter24 ringde författaren Monica Antonsson för en intervju. En intervju som tar sin början med en långdragen suck.

– Jag har sett det här. Jag tycker det är bra att hon uttalar sig men jag ska försöka ta det värsta, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag anser att jag blev grundlurad. Jag lurades som tusentals andra vilket i sin tur ledde till att jag skrev om det och lurade mina läsare. Privat känner jag mig utsatt för bedrägeri. Det känns förfärligt.

Hon skriver att det kanske varit bättre att tydliggöra att det var en bok byggd på en sann historia, vad säger du om det?

– Hade det stått det hade jag inte skrivit min bok. Jag står med första utgåvan här och där står det att det är en sann historia. I början av sin debattartikel så skriver hon om sitt politiska projekt. Vilket är vällovligt. Hon ville göra nåt om kvinnomisshandel men det motiverar inte att man ljuger.

Men vidare hävdar Liza Marklund att hon bara ändrat en del detaljer för att skydda sina källors identitet.

– Det rör sig om graverande uppgifter. Till exempel två rättspsykiatriska protokoll som inte existerar. Där Mias man beskrivs som en krigsskadad psykopat. I 13 år har den här mannen fått lida för det. Vad som hänt på grund av Gömda är att han utpekats som mördare. Vilket inte är sant. Han har en 17-årig dotter som inte vill träffa honom bara för det, en dotter i USA som tror att han är en mördare och så Michael, den övergivna sonen, som fått hela sitt liv präglat av det här, säger Monica Antonsson till Nyheter24.

Redan innan Antonssons bok gick i tryck begärde Marklund, genom advokat Peter Ahltin, ut en kopia av bokmanuset. Hela tre gånger. Enligt Antonsson själv erbjöd hon dem filmklipp, ljudinspelningar och texter, men det besvarades aldrig. Hon skickade även en lista med frågor till både Liza Marklund och huvudpersonen Mia, men något svar fick hon aldrig.

– Jag har redovisat vad jag har fått fram och inget annat. Fram med papprena så får vi tro på Marklunds version, säger Monica Antonsson om Liza Marklunds debattartikel.

Skrivet av: