EU subventionerar växthusenergi

EU ska minska utsläppen. Och samtidigt stödja fossila bränslen.


Efter hårda förhandlingar blev ministerrådet överens om klimatpaketet. Reinfeldt menar att uppgörelsen är "en enorm och historisk bedrift", men miljörörelsen rasar mot vad som uppfattas som ett alltför urvattnat förslag.

– Alla länder har kommit med sina egna önskemål. Många har sett finanskrisen som en ursäkt att gynna sin egen industri. Det slutar med att man har en överenskommelse som inte längre är värd någonting: EU har haft ledarrollen internationellt men lägger sig nu för lågt, säger Martina Krüger, energitalesperson på Greenpeace, till Fria Tidningen.

Utsläppsintensiva industrisektorer, som stålverk och pappersbruk, föreslås få gratis utsläppsrätter fram till år 2025.

Den kontroversiella CCS-metoden, som Nyheter24, tidigare skrivit om, betraktas som en given lösning i paketet. CCS är en metod för koldioxidlagring och ska alltså möjliggöra för Vattenfall och andra kolkraftproducenter att fortsätta den klimatfarliga verksamheten i Europas kolkraftverk.

Den konventionella energiindustrin har arbetat hårt för att lansera CCS som en lösning på klimatproblematiken. Men Anders Hansson, filosofie doktor vid Linköpings universitet som forskar om koldioxidlagring, menar att tron på tekniken är "överoptimistisk".

Kolkraftsindustrin har ägnat sig åt hårt lobbyarbete för att lansera CCS som lösningen på klimatproblemet. Men Anders Hansson, filosofie doktor vid Linköpings universitet, forskar på CCS. Hansson är skeptisk och menar att de som talar om CCS-teknikens löften är "överoptimistiska".

– Tekniken är inte kommersiell i dag. Det blir den tidigast runt 2020 och når lönsamhet omkring 2030. Det är ganska sent utifrån ett klimatstabiliseringsperspektiv. Om det visar sig att CCS inte kan leverera har man ändå satsat väldigt stora resurser, och det finns en stor diskussion om CCS tar resurser från satsningar på förnybar energi, säger Anders Hansson till Fria Tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.