Fejkjurist blåste änkor - åtalas

Bedyrade att stjänadvokaten Leif Silbersky var hans metor.


LANDSKRONA. Han sa att Leif Silbersky var hans mentor och tog åt sig uppdrag åt personer som var i ekonomisk nöd. I själva verket var 53-åringen en bedragare av rang som inte heller drog sig för att förskingra pengar från änkor. Nu åtalas han, och listan är lång.

Sex fall av grovt bedrägeri, ett fall av grov förskingring, ett fall av försök till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grov förskingring. Detta är vad han nu står åtalad för. 53-åringen har nämligen åtalats och dömts tidigare. Redan 1996 dömdes han för folkbokföringsbrott av Svea Hovrätt och 2000 dömdes han för grov oredlighet mot borgenär och skattebrott.

Flotta kläder

Men en välsmord mun och flotta kläder har 53-åringen lyckats imponera på sina offer. Bland annat lyckades han lura till sig 78 500 kronor av en kvinna som varit med om en trafikolycka i tjänsten. Till henne sa han att den danska polisen var ute efter att dra in hennes körkort. När kvinnan så fick veta att hon i stället kunde fått en dansk advokat för bara 8 000 kronor fattade hon misstankar och anmälde 53-åringen.

Sedan kom flera anmälningar in mot mannen och åklagaren kommer nu att yrka på fängelsestraff för 53-åringen.

— Några års fängelse bör han få. Brotten är grova eftersom han satt bedrägerierna i system, att hans offer befunnit sig i utsatta situationer och för att han vållat dem stor ekonomisk skada, säger Charlotte Österlund till Helsingborgs Dagblad.

53-åringen har troligen också lurat till sig utbetalningar från Försäkringskassan till ett totalt belopp på 250 000 kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.