Oro i New York för svensk reträtt

Toppar i näringslivet oroar sig för att generalkonsulatet ska stängas.


Gräddan av svenskt näringsliv oroar sig för att Sveriges generalkonsulat i New York ska stängas.

I ett brev till utrikesminister Carl Bildt påpekas nu att en nedläggning innebär en "monumentalt negativ effekt" för svenska intressen.

Utrikesdepartementet (UD) måste spara och planerna på nedläggningar av ambassader och generalkonsulat tar allt fastare form och åtminstone fem representationer är i farozonen.

Ytterst är det Carl Bildt som avgör vilka som försvinner.

På generalkonsulatet i New York har personalen uppfattat signaler från UD i Stockholm om att man finns på "dödslistan". När Renée Lundholm, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, fick höra talas om hotet vände hon sig till sin styrelse.

Bakom brevet står en enig styrelse. Bland övriga namnkunniga ledamöter återfinns Signhild Arnegård Hansen, Lars G Nordström, Hans Stråberg, Jan Carlzon, Bengt Braun och Percy Barnevik.

– Jag förstår att man måste göra nedskärningar i dessa tider. Men generalkonsulatet. . . Det finns 108 generalkonsulat här i New York och ingen stänger ner, tvärtom. Våra nordiska grannar tänker utöka, säger Renée Lundholm.

New Yorks svenskkoloni - det bor runt 30 000 svenskar i området - har reagerat på nedläggningsryktet. Det pågår namninsamlingar på nätet.

På tisdagen vädjade även Anders Hjelmtorp, vd för Export Music Sweden, om "sunt förnuft" i ett e-brev till Carl Bildt, finansminister Anders Borg och handelsminister Eva Björling.

I ett annat protestbrev ondgör sig Scott Greenstein, hög chef vid Sirius Satellite Radio, med 150 stationer och 20 miljoner abonnenter, över planerna. Också han pekar på generalkonsulatets betydelse för musikexport och musikindustri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.