Tisdag 15 Jun
Stockholm

SD-politikerna fortsätter näthetsa - men bryr sig partitoppen?

Från Hörby till Umeå - SD fortsätter hata via sociala medier.
Från Hörby till Umeå - SD fortsätter hata via sociala medier. Foto: Grafik: Leonid Androsov

Politiker som häcklar invandrare på Twitter, hatar islam på bloggar och skriver dödshot i kommentarsfält. Det senaste året har flera inom Sverigedemokraterna gjort bort sig på nätet - men partitoppen fortsätter knipa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Frågorna SD inte vill svara på

Nätskandalerna från Sverigedemokraterna är utspridda över hela landet, från kommunpolitiker i Älmhult till riksdagsmän i Stockholm. Vissa får gå, andra får stanna. Men partitoppen väljer konsekvent att inte svara.

Här är frågorna Nyheter24 inte får svar på:

- Hur har dessa yttranden påverkat bilden av partiet?

- Finns det någon strategi för hur medlemmarna ska uppträda på sociala medier?

- Om inte, finns några planer på att ta fram en?

- Varför väljer partistyrelsen att inte kommentera yttrandena?

- Kommer ni att bli tydligare ute i kommunerna, eftersom er värdegrund där uppenbarligen inte nått ända fram?

SVERIGE. Nyheter24 har tidigare skrivit att Sverigedemokraterna är det parti som är bäst på nätet. Partiet har själva stoltserat med att de ligger i framkant och enligt Åkesson gör "många en fantastisk insats". Men något verkar ha hänt. Inte det att man gått från att vara politiskt inkorrekta till att bli korrekta (men ack avpixlade). Det är snarare så att partimedlemmarna blivit lite väl aktiva och insett att den som skriker högst faktiskt också syns bäst - till det som torde vara partiets stora förtret. 

För att ta ett axplock. Sedan april 2011 till dagens datum har inte mindre än 13 olika företrädare tabbat sig rejält. Sist ut var Christer Schoultz som twittrade sönder sig och fick avgå. Men han är långt i från ensam. Nedan listar Nyheter24 några av de största nätmissbruken och konsekvenserna av dem. 

Men det är just det där med konsekvenserna; medan vissa får packa väskan illa kvickt får andra ryggen kliad och kan fortsätta som om inget hänt. Var skillnaden ligger vill partiledningen dock inte kommentera.

– Alla fall är unika och behandlas därefter, svarar pressansvarig Martin Kinnunen när Nyheter24 ställer frågan. 

Oavsett om det handlat om Ku Klux Klan-liknande bilder postade på Facebook, om mordhot på Avpixlat eller om rasistiska uttalanden på Twitter har partitoppen kört samma strategi - att knipa (eller som mest ta avstånd). Huruvida senaste tidens uppmärksammade nätkommentarer skadat bilden av partiet vill man heller inte kommentera. 

Men vad har ni gjort för att förhindra att fler tvivelaktiga yttranden görs på sociala medier, har ni någon strategi?

– Vi fortsätter att vara tydliga med hur partiets värdegrund ser ut samt med att vi inte accepterar extremism, svarar Kinnunen och avslutar därefter med att "inte vilja utveckla resonemanget mer än så".

Kanske är det rent ut så att det är just näthatet som är partiets strategi? Att låta vissa ta på sig smutsen i kampen om att fortsätta sprida "sanningen"?

HÄR ÄR NÄTHATET INGEN FÖRSÖKER STOPPA:

Augusti 2012. KARLSKOGA/ÖREBRO. Christer Schoultz, ledamot SD Karlskoga, suppleant Sverigedemokraterna Örebro distrikt. Twittrade om att "vänsterns blod ska flyta", att romer kan användas som supervapen och tycker att muslimer ska utvisas "så fort minsta lilla kommer fram". Partitoppen var tyst (tog avstånd, men ville inte prata konsekvenser) men det dröjde inte länge innan Shoultz avgick

Juli 2012. HÖRBY. Ronny Esbjörnsson, vice ordförande SD Hörby. Hotade statsminister Fredrik Reinfeldt, migrationsminister Tobias Billström och finansminister Anders Borgflera nätkommentarer på den SD-kopplade sajten Avpixlat. Avgick från sina kommunalpolitiska uppdrag men sitter kvar och har fortfarande förtroende inom partiet, sitter även kvar i den lokala partistyrelsen.

Juni 2012. KALMAR. Toralf Alfsson, riksdagsledamot. Polisanmäldes för ett blogginlägg där han kopplade somalier till Al-Shabaab och drogen khat. Det var dock inte första gången han anmäldes. 2011 polisanmäldes han efter att ha hävdat att en känd antirasist gripits av polisen i ett inlägg med rubriken: "Kommunisthuliganer belönas i Sverige", och innan dess har han blivit anklagad för förtal.

Juni 2012. ÖSTRA GÖNINGE. Peer Pedersen, sitter i kommunfullmäktige för SD Östra Göinge. Kommenterade följande på en politisk blogg: "Mina två yngsta är Göingehönor och har inte en tanke att låta historien upprepas genom Islamisering och övergrepp från någon 'Achmed' och de kommer inte att ge sig frivilligt då de båda har viss militär träning ifall du och dina vänner får till det" . Förnekar och säger att han blivit utsatt för ett "avancerat hack". Han tar dock inte avstånd från andra hotfulla kommentarer.

Juni 2012. ÄNGELHOLM. Patrik Ohlsson, sitter i kommunfullmäktige Ängelholm. Skrivit flera uppseendeväckande kommentarer i ett forum på nätet, bland annat: "Jag kan tänka mig att Breivik gärna skulle kastat pil om det varit en S-symbol i mitten. Svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren".

Juni 2012. ROSLAGEN. Gustav Kasselstrand med flera, SDU. Med ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom i spetsen firades nationaldagen av flera medlemmar genom att höja svenska flaggan och rada upp sig med facklor - för att därefter fotograferas. Bilden lades ut på Facebook och föreställer Gustav Kasselstrand hållandes den svenska flaggan i högsta hugg. Det är mörkt ute och bakom honom har ett antal medlemmar radat upp sig med höjda facklor. Bilden fick flera i partitoppen att reagera och ta avstånd, medan Kasselstrand kommenterade det hela med att "vi gillar olika". 

Maj 2012. KLIPPAN. Jens Leandersson, regionråd och gruppledare i Region Skåne, tidigare ledamot i kommunfullmäktige. Efter kravaller i Tensta kommenterade Leandersson på twitter: "Utvisa ungdomarna och deras föräldrar. Då tar det stopp! Skolbränder och kravaller i Tensta".

Maj 2012. STOCKHOLM. Björn Söder, partisekreterare. Många jublade när Loreen vann Eurovision Song Contest, men inte Söder. Kort efter vinsten skrev partisekreteraren på Facebook: "Heder åt de länder som värnar sina egna språk". När han sedan fick en kommentar från en användare som var glad för Sveriges vinst, svarade han ifrågasättande: "Sverige?". Söders kommentar ledde därefter till ett storbråk inom partiet

April 2012. STOCKHOLM. Richard Jomshof, riksdagsledamot. Skrev ett inlägg på sin privata blogg där han menar att islam är ett större hot än nazismen. Efteråt förklarade han inlägget med att han inte var ute för att provocera utan för att föra "en sansad diskussion".

Januari 2012. STOCKHOLM. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare. Efter att skottlossningarna i Malmö lett till att ännu en person mist livet twittrade pressekreteraren bland annat "som man bäddar får man ligga" vilket orsakade twitterstorm. Bylund vägrade sedan att kommentera sina tweets

December 2011. UMEÅ. Henrik Agerhäll, ordförande SD Umeå, publicerade domar från Migrationsdomstolen på sin hemsida under rubriker som "Psykintyg gav ensamkommande flyktingbarn uppehållstillstånd", "Ankarbarn fixade uppehållstillstånd åt mamma och syster" och "Apatisk pojke gav hela familjen uppehållstillstånd". Kontaktades av Datainspektionen som fått in flera anmälningar om SD-politikerns hemsida. 

November 2011. ÄLMHULT. Annika Rydh och Martin Kinnunen. I ett inlägg på Facebook skrev kommunpolitikern Rydh att hon inte tycker att det är något fel med att använda ordet neger; "En neger är en neger, inget nedsättande". Något hon senare fick stöd för av partiets pressansvarige Martin Kinnunen som menade att "traditionellt i Sverige så är neger en färg". 

April 2011. MÖNSTERÅS. Anders Leander, kommunpolitiker. Bloggade och publicerade bilder på mördade Elin Krantz med rubriken "negervåldtäkten". Lämnade Sverigedemokraterna några månader senare. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela