20-årig kvinna stenad till döds

- 19/11/2009, 15:02 -

Grävdes ner till midjan. Stenades ihjäl framför 200 åskådare.

SOMALIA. Återigen visar den hårdföra islamistiska gruppen al-Shaabab sitt rätta ansikte. Denna gång tog massakern plats i närheten av byn Wajid, cirka 400 kilometer från huvudstaden Mogadishu.

Den 20-åriga kvinnan fördes till en allmän plats, där åskådare samlades, och grävdes ner till midjan.

På tisdagseftermiddagen haglade stenarna mot hennes huvud. Det är al-Shaababs straff för otrohet.

Gruppen ansåg nämligen att kvinnan var otrogen eftersom hon skilt sig och inlett en "affär" med en annan man.

Den somaliska domaren, Sheikh Ibrahim Abdirahman, såg ingen annan utväg än att följa al-Shaababs tolkning av sharialagen, där en kvinna som tidigare varit gift ska stenas till döds om hon inleder ett nytt förhållande.

Den 29-årige man som kvinnan hade ett förhållande med dömdes till 100 piskrapp.

Enligt BBC är detta fjärde gången någon stenats till döds i Somalia i år.

Det senaste fallet skedde för bara några veckor sedan då en man stenades till döds för äktenskapsbrott i hamnstaden Merka, söder om Mogadishu. Hans gravida flickan väntade de med, tills hon fött barnet.

Och förra månaden stenades två män till döds för spioneri.

Men det mest uppmärksammade fallet rör den lilla flickan, som människorättsaktivister påstår var 13 år gammal och hade blivit våldtagen, som stenades till döds eftersom al-Shaabab påstod att hon var äldre och hade varit gift.

I januari blev Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, en moderat islamist, president i Somalia.

Trots att han säger sig vill införa sharialagar i Somalia har al-Shabab markerat att hans version är för mild.

Det folkliga stödet för al-Shaabab har växt fram ur det faktum att landet inte haft en fungeranade regering under 18 år. Och när de islamistiska domstolarna tog makten 2006 och styrde merparten av landet under ett halvårstid var det första gången många somalier såg ordning och struktur i ett land som haft kaos och inbördeskrig i 15 år.

–För dem var det inte enbart ett hot att bli straffad för att kolla på fotboll, har Per Gudmundson, ledarskribent för SvD som skrivit mycket om radikal islam/islamism och islamisk terrorism, tidigare sagt till Nyheter24.

Gruppen har även anknytningar till Sverige. För bara en vecka sedan uppdagades det att flera krigare för al-Shabab har rekryterats via en fritidsgård i Rinkeby, en förort till Stockholm.

Al-Shaababs träningsläger:

Skrivet av: