Beredskap på indiska flygplatser

I Indien höjdes larmberedskapen vid alla större flygplatser i dag. (TT)


I Indien höjdes larmberedskapen vid alla större flygplatser i dag efter varningar för nya terrordåd i form av flygkapningar, rapporterade tjänstemän i New Delhi enligt AFP.

Vaksamheten skärptes sedan försvarsminister A K Antony beordrat landets väpnade styrkor att vara beredda på "terrortillslag från luften".

– Detta är föranlett av en varning som regeringen mottagit och vi står redo som vanligt, sade Indiens flygvapenchef Fali Major till journalister.

Regeringskällor sade att bland de storflygplatser som höjt sin beredskap finns de i New Delhi, Bangalore, Bombay och Calcutta. Enligt underrättelseuppgifter kan terrorister ha tagit sig in i Indien för att försöka kapa civila flygplan.

Pakistan måste agera hårt mot terrorister, var budskapet från USA:s utrikesminister Condoleezza Rice när hon i dag anlände till Pakistan.

– Det globala hotet från extremism och terrorism måste mötas av alla länder, de måste inta en mycket tuff och hård linje, och det är det jag ska diskutera, sade Rice till journalister som reste tillsammans med henne från New Delhi till Islamabad.

Innan hon lämnade Indien sade hon att Pakistan måste göra allt för att bistå grannlandet i utredningen efter terrorattentaten i Bombay.

Utrikesministern avbröt en Europaresa i förtid för att åka till Asien, där relationen blivit allt mer ansträngd mellan de två ärkefienderna och kärnvapenmakterna. Den hastigt inplanerade resan har som syfte att minska spänningen mellan de två grannarna efter attentaten i förra veckan då omkring 180 människor dödades, bland dem 22 utlänningar. Närmare 300 människor skadades.

Indien har hävdat att gärningsmännen kom från Pakistan och har överlämnat en lista med misstänkta som man vill att Pakistan ska utlämna. Indien har tidigare sagt att den enda överlevande terroristen erkänt att attentatsmännen genomgått träning i Pakistan. Pakistan har i sin tur ifrågasatt den uppgiften och kräver konkreta bevis från Indien.

– Staten Pakistan är inte på något sätt ansvarig. Jag tror att det handlar om icke-statliga aktörer som opererat i hela regionen, sade president Ali Asif Zardari i onsdags i en intervju med CNN.

I New Delhi sade Rice att även om det handlar om icke-statliga aktörer är det Pakistans ansvar att jaga dem.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.