Norska medborgare får lämna Gaza

Israeliska myndigheter har gått med på att släppa ut 14 norska medborgare ur Gaza. Svenskarna står dock utan besked från UD.


Norska utrikesdepartementet fick på söndagskvällen klartecken från israeliska myndigheter om att 14 norska medborgare ska släppas ut ur Gaza. En förutsättning är dock att de kan infinna sig vid gränsövergången Erez tidigt på måndagsmorgonen, och att det inte pågår strider i närheten, skriver Dagbladet. Än så länge är det oklart om de svenskar som befinner sig i Gaza får släppas från det krigshärjade området.

Haakon Svane, pressjour vid norska UD, säger till NTB att beskedet kom sedan norska myndigheter har arbetat intensivt för att hjälpa de 14 norska medborgarna som har bett om hjälp att kunna lämna Gaza.

I Gaza finns också cirka 20 svenskar. Runt hälften av dem har hört av sig till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem och bett om hjälp att få lämna området så fort som möjligt, sade André Mkandawire på svenska UD:s presstjänst till TT tidigare under söndagen.

Dessa önskemål har vidarebefordrats till EU:s ordförandeland Tjeckien, som samordnar de enskilda EU-ländernas önskemål om sina medborgare i Gaza och håller i kontakterna med de israeliska myndigheterna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!