Världens ledare fördömer Israel

Gemensamt är ropet på vapenvila. FN:s generalsekreterare manar till omedelbart stopp på offensiven.


Reaktionerna från världens ledare på den israeliska markoffensiven i Gaza varierade från återhållsamhet till fördömande. Gemensamt var ropet på en vapenvila.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon manade till ett omedelbart stopp och ska ha framfört sin "yttersta oro och besvikelse" till Israels premiärminister Ehud Olmert.

EU:s högste utrikespolitiske representant Javier Solana krävde på söndagen ett omedelbart eldupphör i Gaza och tillade att europeiska länder står redo att bidra med internationella övervakare för att bevara freden. Även Storbritanniens premiärminister Gordon Brown ville se en omedelbar vapenvila från båda sidor sedan Israels markoffensiv skapat ett "väldigt farligt skede" i konflikten.

USA är oroat

Från Israels allierade USA meddelade utrikesdepartementet talesman Sean McCormack i ett försiktigt uttalande att USA är oroat över den humanitära situationen och att den israeliska militären måste ge akt på möjliga konsekvenser för civila.

Biträdande utrikesminister Aleksandr Saltanov, president Dmitrij Medvedevs specielle sändebud till Mellanöstern, reste till regionen i dag.

"Det är nödvändigt att få ett slut på lidande för civilbefolkningen på bägge sidor, att stoppa blodspillan genom att säkra en bilateral vapenvila", sade ryska UD i ett uttalande.

Frankrike, som lämnade över EU-ordförandeskapet till Tjeckien vi årsskiftet, var vid sidan om Norge bland de mest kritiska till skillnad från Tjeckien. När nyheten om Israels markoffensiv först kommit sade en talesman för det tjeckiska ordförandeskapet att Tjeckien ser Israels senaste operation som "defensiv, inte offensiv" men det mildrades senare av utrikesminister Karel Schwarzenbergs ord om att "även den mest oomstridda rätten för en stat till självförsvar inkluderar inte handlingar som till stor del påverkar civila".

Reinfeldt förespråkar vapenvila

Frankrike, Tjeckien och Sverige ingår i den fredsdelegation från EU som i dag reste till Mellanöstern. I ett kort uttalande förespråkade statsminister Fredrik Reinfeldt "omedelbar vapenvila".

Från Egyptens utrikesminister Ahmed Aboul Gheit hette det att misslyckandet i FN:s säkerhetsråd om en resolution som krävde vapenvila, av Israel har tolkats som "grönt ljus" för markoffensiven och Turkiet, en av Israels få muslimska allierade, sade att Israels "oproportionerliga kraft" skapat "en humanitär kris".

Tanken på vapenvila tillbakavisades bland annat av Israels president Shimon Peres:

–Vi ska inte acceptera tanken att Hamas vill fortsätta sin eldgivning samtidigt som vi ska förklara eldupphör. Det är inte logiskt, sade han.

Gordon Brown fördömer Israels markinvasion i Gaza

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.