Söndag 18 Apr
Stockholm

Hamas till Kairo för samtal

Hamas planerar att skicka en delegation till Egypten på måndagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En delegation ska sammanträda i Egypten på måndagen för de första diplomatiska samtalen sedan Israel för tio dagar sedan inledde sin offensiv mot Gazaremsan. Den islamistiska rörelsens talesman Ayman Taha sa att delegationen reser till Kairo "som svar på en egyptisk inbjudan till diskussioner".

En palestinsk företrädare sade i fredags att Egypten har tagit kontakt med Hamas i syfte att försöka uppnå en vapenvila.

I Kairo finns också en EU-delegation där Sveriges utrikesminister Carl Bildt ingår tillsammans med unionens utrikespolitiske representant Javier Solana, utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner samt Karel Schwarzenberg och Frankrikes Bernard Kouchner, utrikesministrar i Tjeckien och Frankrike - EU:s nuvarande och förra ordförandeland.

De ska efter möte med Egyptens president Hosni Mubarak på måndagsförmiddagen resa vidare till Israel och Ramallah på Västbanken, innan de i Jordanien ska träffa palestiniernas president Mahmud Abbas på tisdag.

Hamasdelegationens besök i Kairo sammanfaller också med det väntade besöket av Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Taha tillkännagav inte vilka som ingår i Hamasdelegationen, eller om den inkluderar medlemmar från det av israel avspärrade Gaza.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela