Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Traffickingoffer blir förövare

Nyheter | 13/02/2009 00:31

Kvinnor som döms för sexhandel med andra människor har ofta själva varit offer.

En färsk rapport från UNODC, FN:s organ för narkotika- och brottsbekämpning, visar att förövarna i samband med så kallad trafficking – handel med människor för sexuella ändamål – ofta är kvinnor. Totalt sett visar statistiken att kvinnor är i majoritet av de dömda i 30 procent av de 150 undersökta länderna. I exempelvis Östeuropa och Asien är det än värre, där utgör kvinnor hela 60 procent av alla dömda i traffickingmål.

Rapporten, som är organisationens största någonsin när det kommer till ämnet sexhandel, visar också något mycket anmärkningvärt. Brottsförövarna har i många fall själva varit offer för sexhandel.

– Det är chockerande att se hur tidigare offer blir förövare. Vi måste försöka förstå de psykologiska, ekonomiska och tvingande anledningarna till varför kvinnor rekryterar andra kvinnor in i slaveri, säger UNODC:s chef Antonio Maria Costa.

Uppklarningskvoten på brott är mycket låg i många länder, vilket innebär att mörkertalet kan antas vara stort. Men UNODC menar ändå att kvinnliga gärningsmän är vanligare inom trafficking än inom något annat brott.

Minidokumentär om sexhandel i Kambodja

Skrivet av: