Söndag 17 Okt
Stockholm

Traffickingoffer blir förövare

Kvinnor som döms för sexhandel med andra människor har ofta själva varit offer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En färsk rapport från UNODC, FN:s organ för narkotika- och brottsbekämpning, visar att förövarna i samband med så kallad trafficking – handel med människor för sexuella ändamål – ofta är kvinnor. Totalt sett visar statistiken att kvinnor är i majoritet av de dömda i 30 procent av de 150 undersökta länderna. I exempelvis Östeuropa och Asien är det än värre, där utgör kvinnor hela 60 procent av alla dömda i traffickingmål.

Rapporten, som är organisationens största någonsin när det kommer till ämnet sexhandel, visar också något mycket anmärkningvärt. Brottsförövarna har i många fall själva varit offer för sexhandel.

– Det är chockerande att se hur tidigare offer blir förövare. Vi måste försöka förstå de psykologiska, ekonomiska och tvingande anledningarna till varför kvinnor rekryterar andra kvinnor in i slaveri, säger UNODC:s chef Antonio Maria Costa.

Uppklarningskvoten på brott är mycket låg i många länder, vilket innebär att mörkertalet kan antas vara stort. Men UNODC menar ändå att kvinnliga gärningsmän är vanligare inom trafficking än inom något annat brott.

Minidokumentär om sexhandel i Kambodja

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela