"Fuck Hells Angels"

Kommer de danska gängkrigen förvandlas till raskrig?


Gängkrigen i Danmark har ökat explosionsartat. I lördags följde 3000 människor ett av dödsoffren, Mustafa Hsownay, på hans sista färd nedför Nørrebrogade som en protest mot våldet. Hsownay blev bara 25 år och är in i raden som fallit offer för det brutala krig mellan Hells Angels med stödgänget AK81 på den ena sidan och de kriminella invandrargängen på den andra.

Bara skottlossningen har ökat med 400 procent jämfört med förra året, skriver DN. Flemming Steen Munch, presstalesman för polisen i Köpenhamn berättar om skillnaden mellan gängen.

–De kriminella mc-gängen har en mycket strikt hierarki med en president i toppen. Medlemmarna väljs ut mycket noga, ofta efter ett grovt brott som inträdesbiljett. Invandrargängen är löst sammansatta och de består till största delen av andra generationens invandrare. Kärnan kan bestå av några få grovt kriminella individer, en familj eller bara folk som bor i samma område. Som Blågårds Plads-gänget, säger han till DN.

Bakom de kriminella invandrargängen gömmer sig unga, arga individer som haft nederlag i hela sina liv sedan de var små.

–Reaktionerna på det har vi sett i Paris, Bradford och Leeds. Nu ser vi det också i Danmark. Och i Malmö, säger Manu Sareen, konsulent i invandrarfrågor, till DN.

Det var i slutet av sommaren 2008 som maktkampen med Hells Angels togs upp på allvar. Kampen handlar bland annat om den lukrativa haschmarknaden, som enligt experter beräknas omsätta en miljard kronor om året. Den Hells Angels-dominerade Jægersborgsgade formligen brann när runt hundra unga invandrare drog fram. De slog sönder bilar, välte en och annan Harley Davidson och krossade fönster. Och på den långa kyrkogårdsmuren som går längs Nørrebrogade kunde man bland all graffiti också se ett nytt budskap: ”Fuck Hells Angels”.

Ett förslag har lagts fram till regeringen som säger att icke danska medborgare kan utvisas för varje gängrelaterad gärning som medför fängelse. Detta har skapat en ännu hårdare stämning, enligt somliga.

–De här unga människorna har inget att förlora. Då är det helt tokigt att säga till dem ”Nu ska vi straffa ännu mer”. Det hjälper inte, de bryr sig inte. Det ger bara de unga en ännu starkare känsla av att vara exkluderade av det danska samhället, uppger Manu Sareen för DN.

Nu finns det en oro att gängkriget kan förvandlas till ett raskrig där Hells Angels plötsligt tillhör de "goda".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!