Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Cobra har fått fäste i Malmö

Nyheter | 04/03/2009 14:49

Det kriminella gänget Black Cobra med rötter i Danmark finns nu i Malmö med uppåt 30 medlemmar där, enligt polisen. Polisen har länge haft ögonen på gänget i Malmö och på senare tid har det lett till gripanden.

Black Cobra har rötter i Danmark, där gänget blivit känt för sin våldsamhet. Ett par av medlemmarna i Skåne har ett förflutet i danska Black Cobra och enligt polisen finns fortlöpande en kontakt mellan den danska och den svenska grenen.

Men för tillfället ser vi inte att det gängkrig som pågår i Köpenhamn håller på att flytta över till Malmö, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne.

Polisen har haft ögonen på Black Cobra i Malmö länge och på senare tid har det lett till gripanden. Tre personer har nyligen häktats i ett utpressningsärende och minst en av dem är enligt polisen medlem i gänget.

"Man går inte klädd i deras tröja utan tillstånd"

På tisdagen greps en person för vapenbrott, sedan polisen hittat en skarpladdad pistol i hans bostad. Han och ytterligare en person som greps vid samma tillfälle är också medlemmar i Black Cobra, enligt polisen.

Enligt Sjöholm kan gänget beskrivas som ett nätverk med vissa starka ledande personligheter. Polisen tror inte att någon går omkring iklädd gängets tröja utan tillstånd.

– Gänget ägnar sig åt traditionell gängkriminalitet, bland annat utpressning, vapenbrott och narkotikabrott. Hittills har Black Cobra inte kunnat kopplas till våldsdåd i Malmö. Men det är klart att vi är bekymrade över att ett gäng till etablerar sig. I Danmark har Black Cobra visat sig kunna vara väldigt våldsamma och det är så klart ett bekymmer, säger Börje Sjöholm.

HA förnekar fejd med Black Cobra

Black Cobra har enligt, Berlingske Tidende, förnekat all inblandning i det pågående gängkriget i Köpenhamn. Mc-gänget Hells Angels har å sin sida förklarat att det inte ligger i konflikt med Black Cobra. Det gjordes i ett särskilt uttalande på danska Hells Angels hemsida, där man tog avstånd från svenska tidningsuppgifter om konflikt mellan de båda gängen.

Förra året ökade antalet anmälda utpressningsbrott i Skåne och trenden står sig även i år. Typiska offrer för de kriminella gängens utpressning är personer i till exempel byggbranschen och bilhandlarbranschen.

Skrivet av: