Turkiet drev igenom hemliga krav

Turkiet sålde sig dyrt i förhandlingarna under Natos toppmöte.


Premiärminister Recep Tayyip Erdogan ska enligt turkiska medier ha fått igenom hela elva krav för att godta Anders Fogh Rasmussen som generalsekreterare.

– Turkarna hade elva krav, och vi har bara fått veta fem av dem. De andra sex känner vi inte till vilka de är. Det har inte framkommit, och varken Nato, EU eller Turkiet kommer att offentliggöra dem inom den närmaste framtiden, säger Sadi Tekelioglu, chefredaktör på den dansk-turkiska tidningen Haber.

Han säger att Erdogan i turkisk teve sagt att det finns fler än de som framkommit hittills.

Enligt Tekelioglu är det möjligt att turkarna har fått en tidsram för turkiskt EU-inträde och fler befogenheter och större rörelsefrihet att bekämpa den kurdiska separatiströrelsen PKK i norra Irak, då USA drar sig tillbaka därifrån.

– Jag tror att EU har gett några löften, och geografiskt och diplomatiskt i Mellanöstern har Turkiet kanske fått några fler befogenheter, säger han.

Av det som hittills framkommit ska Turkiet få tillsätta en nyinrättad post som biträdande generalsekreterare i Nato med särskilt ansvar för kontakterna med muslimska länder. Dessutom ska Turkiet få en plats i Natos generalstab.

Utöver detta ska Fogh efter sin utnämning ha lovat tillsätta en utredning om den Danmarkbaserade kurdiska tevekanalen Rojs finansiering. Enligt den turkiska regeringen har tevekanalen koppling till terrorstämplade PKK.

Turkiska medier spekulerar dessutom kring att Fogh kommer att låta den muslimska världen förstå att han inser att Muhammedkarikatyrerna kunde verka stötande.

Flera turkiska medier skriver i dag att förhandlingarna med Nato var en klar seger för Turkiet, säger Tekelioglu.

Erdogan ska till turkiska medier ha sagt att Fogh fick sträcka sig långt för att få jobbet.

– Deras förpliktelser gentemot oss är: att Roj TV slutar sända, en dialog med de islamiska länderna samt en turk som bistår generalsekreteraren, sade Erdogan enligt tidningen Cumhuriyet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.