Det behöver inte kosta skjortan att äta gott ens i inflationstider. Här sammanställer vi de bästa recepten baserat på veckans extrapriser hos matjättarna.
Det behöver inte kosta skjortan att äta gott ens i inflationstider. Här sammanställer vi de bästa recepten baserat på veckans extrapriser hos matjättarna. - Foto: Montage: Nyheter24/Ica Maxi/Willys/Lidl

7 billiga recept – baserade på veckans extrapriser

Vi på Nyheter24 har sammanställt sju riktigt goda och smidiga recept som i huvudsak använder ingredienser som är på extrapris hos de stora mataffärerna den här veckan.


Inflationen har gjort det minst sagt svårt att hålla sig inom sin matbudget, men ett välbeprövat knep är att kolla vad de stora matkedjorna har på extrapris och planera veckans måltider baserat på detta. Problemet är att det tar både tid och energi att läsa igenom och sedan komponera recept, så för att underlätta har vi på Nyheter24 sammanställt sju billiga och riktigt goda recept baserat på extrapriserna vecka 16.

Hoppas att det smakar! 

1. Smakrik kycklingpasta med champinjoner och bacon


Ett härligt pastarecept som är fyllt med smaker av saftig kyckling, krämiga champinjoner och krispigt bacon. En maträtt som kommer att uppskattas av alla i familjen!

Ingredienser:

  • 500 gram fettuccine tagliatelle (Willy's, 19,90 kr)
  • 400 gram kycklingbröstfilé (Willy's, 49,90 kr för 800 gram)
  • 250 gram champinjoner (Willy's, 14,90 kr)
  • 140 gram bacon (ICA Maxi, 10,00 kr)
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vispgrädde (Willy's, 25,90 kr för 5 dl)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • Salt och peppar
  • Färsk persilja, hackad

Instruktioner:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När den är klar, häll av vattnet och ställ pastan åt sidan.
  2. Skär kycklingbröstfilén i små bitar. Skär även baconet i små bitar och champinjonerna i skivor.
  3. Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt kycklingen. Stek på medelhög värme tills kycklingen är genomstekt. Ta ut kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.
  4. Tillsätt champinjonerna till pannan och stek tills de har fått färg. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut.
  5. Tillsätt kycklingbuljongen, vispgrädden och kryddorna till pannan. Rör om och låt koka upp.
  6. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och rör om. Låt allt sjuda i ca 5 minuter, eller tills såsen tjocknar något.
  7. Tillsätt pastan i pannan och rör om tills pastan är helt täckt av såsen.
  8. Servera varmt och garnera med färsk hackad persilja.
  9. Njut av denna utsökta och lättlagade pastarätt!

2. Varm och krämig potatisgratäng med bacon och ost

En ljuvlig och smakfull potatisgratäng med knaperstekt bacon och ost som smälter i munnen. Denna maträtt kommer att få din familj att vilja ha mer!

Ingredienser:

  • 900 gram svensk potatis (Willy's, 9,90 kr)
  • 140 gram bacon (ICA Maxi, 10,00 kr)
  • 1 hg Arla hushållsost (Willy's, 89,90 kr per kilo)
  • 5 deciliter vispgrädde (Willy's, 25,90 kr för 5 dl)
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Instruktioner:

  1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär baconet i små bitar.
  2. Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt baconet. Stek på medelvärme tills det är knaprigt. Ta sedan bort baconet från pannan och lägg åt sidan.
  3. Tillsätt mjölet till pannan och rör om tills det har blandats med fettet.
  4. Tillsätt mjölken och vispgrädden och rör om tills det blir en slät sås. Tillsätt salt och peppar.
  5. Lägg hälften av potatisskivorna i en ugnssäker form. Häll sedan hälften av såsen över potatisen. Upprepa med resten av potatisen och såsen.
  6. Riv osten och strössla på gratängen.
  7. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 50 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin gyllene yta.
  8. Servera varm med den knapriga baconet på toppen. Njut av denna läckra och lättlagade maträtt!

3. Kryddig färskpotatissallad med bacon och ägg

En färgstark och smakrik sallad som är perfekt i sig själv eller som tillbehör till något grillat. Den kryddiga smaken från chilin och sältan från baconet, tillsammans med de mjuka potatisarna och de saftiga tomaterna, gör denna sallad till en verklig höjdare på middagsbordet!

Ingredienser:

  • 900 gram färskpotatis (Willy's, 9,90 kr)
  • 4 ägg
  • 10 skivor bacon, hackade (Willy's, 37,90 kr för 420 gram)
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 röd chili, hackad
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche (Lidl, 10,90 kr för 2 deciliter)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • Saften av en halv citron (Lidl, 19,90 kr för 1 kilo)
  • Salt och peppar
  • 250 gram babyplommontomater, halverade (Willy's, 14,90 kr för 250 gram)

Instruktioner:

  1. Skär färskpotatisen i små bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna.
  2. Koka äggen i en separat kastrull tills de är hårdkokta. Skala och hacka äggen.
  3. Stek baconet i en panna tills det är knaprigt och ställ åt sidan.
  4. Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, dijonsenap, honung, citronsaft, chili, salt och peppar i en stor skål.
  5. Tillsätt de kokta potatisarna, hackad rödlök, ägg och halverade tomaterna i skålen. Rör om tills alla ingredienser är täckta av såsen.
  6. Låt salladen svalna i kylskåpet i minst 30 minuter.
  7. Strö över den stekta baconen på toppen av salladen innan servering.
  8. Njut av denna läckra kryddiga färskpotatissallad som passar utmärkt som huvudrätt eller som tillbehör till grillat!

4. Krämig kycklinggryta med kikärter och oliver

En mustig och smakrik kycklinggryta som är fylld med härliga smaker från kikärter, oliver och saftiga tomater. Servera med en skiva bröd och njut av denna smakrika rätt!

Ingredienser:

  • 800 gram kycklingbröstfilé (Willy's, 49,90 kr för 800 gram)
  • 2 msk olivolja (Willy's, 39,90 kr för 450 ml)
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 paket kikärter, sköljda och avrunna (Willy's, 3 för 22,00 kr)
  • 1 burk skivade oliver, avrunna (Lidl, 800 gram, 29,90 kr)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vispgrädde (Willy's, 25,90 kr för 5 dl)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • Färsk persilja, hackad

Instruktioner:

  1. Skär kycklingbröstfilén i små bitar.
  2. Värm olivoljan i en stor gryta eller stekpanna över medelhög värme. Tillsätt kycklingen och stek tills den är genomstekt. Ta ut kycklingen ur pannan och ställ åt sidan.
  3. Tillsätt löken och vitlöken i pannan och stek tills löken har blivit mjuk.
  4. Tillsätt kikärterna, oliverna och de krossade tomaterna i pannan. Rör om och låt sjuda i några minuter.
  5. Tillsätt kycklingen till pannan och rör om.
  6. Häll i vispgrädden och kryddorna till pannan. Rör om och låt sjuda i 5-10 minuter tills såsen har tjocknat något.
  7. Servera varmt med färsk hackad persilja på toppen.
  8. Njut av denna fantastiska kycklinggryta med en skiva bröd eller ris till.

5. Kikärtsgryta med halloumi

Denna smakrika kikärtsgryta med halloumi är en lättlagad och proteinrik rätt som passar perfekt till en vardagsmiddag. De kryddiga smakerna från kikärtorna och paprikan går perfekt ihop med den milda sältan från halloumin. Servera med ris eller pitabröd för en komplett måltid.

Ingredienser:

  • 2 paket kikärtor, sköljda och avrunna (Willy's, 240 gram, 3 för 22,00 kr)
  • 1 stor röd paprika, tärnad
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • Salt och peppar
  • 1 paket halloumi, skuret i tärningar (Willy's, 200 gram för 24,90 kr)
  • Färsk persilja, hackad

Instruktioner:

  1. Värm upp olivolja i en stor gryta eller stekpanna. Tillsätt löken och vitlöken och stek tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt paprikan och stek i ytterligare 5 minuter tills den är mjuk.
  3. Tillsätt spiskummin, paprikapulver och chiliflakes till grytan. Rör om och låt fräsa i 1 minut.
  4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och vatten. Blanda väl och låt sjuda i ca 10 minuter.
  5. Tillsätt kikärtorna och låt grytan sjuda på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Stek halloumitärningarna i en stekpanna tills de är gyllenbruna och krispiga.
  7. Servera kikärtsgrytan med halloumitärningar på toppen och strö över färsk persilja.
  8. Servera med ris eller pitabröd, eller ät som den är. Njut av denna smakrika kikärtsgryta med halloumi!

6. Smörstekt torsk med potatispuré och tomatsallad

Denna ljuvliga rätt är enkel att tillaga men ser ut och smakar som en riktigt lyxig middag. Den smörstekta torsken är krispig och saftig, och serveras tillsammans med en krämig potatispuré och en lätt och fräsch tomatsallad. Perfekt för en finare middag eller när man vill unna sig något extra gott.

Ingredienser:

  • 4 torskfiléer, utan skinn och ben (Willy's, 420 gram för 79,90 kr)
  • Salt och peppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 kg potatis (Willy's, 900 gram för 9,90 kr)
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 250 gram tomater, skivade (Willy's, 250 gram för 14,90 kr)
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 msk olivolja (Willy's, 39,90 kr för 450 ml)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • Färsk basilika, hackad

Instruktioner:

  1. Skölj potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, smör och salt. Mosa potatisen med en potatisstöt eller mixer tills den är krämig och slät. Håll varm.
  2. Skär tomaterna i skivor och löken i tunna skivor. Blanda olivolja, balsamvinäger, honung och basilika i en skål. Tillsätt tomat och rödlök och blanda försiktigt. Ställ åt sidan.
  3. Krydda torsken med salt och peppar. Häll vetemjölet på en tallrik och vänd torsken i mjölet så att den täcks.
  4. Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg ner torsken i pannan och stek i ca 3-4 minuter på varje sida tills den är gyllenbrun och krispig.
  5. Servera torsken tillsammans med potatispurén och tomatsalladen. Garnera gärna med färsk basilika och njut av denna läckra rätt!

7. Grön ärtsoppa med bacon och crème fraîche

En klassisk svensk soppa som är enkel att tillaga men ändå full av smak. Denna gröna ärtsoppa är fylld med protein och grönsaker, och toppad med knaprigt bacon och len crème fraîche. Perfekt för en kall dag eller som en lätt lunch.

Ingredienser:

  • 600 gram frysta ärtor (Lidl, 2 för 29,00 kr)
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde (Willy's, 25,90 kr för 5 dl)
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar
  • 8 skivor bacon, skurna i små bitar (Willy's, 37,90 kr för 420 gram)
  • 1 dl crème fraîche (Lidl, 10,90 kr för 2 dl)
  • Färsk timjan, hackad

Instruktioner:

  1. Smält smöret i en stor gryta och tillsätt löken och vitlöken. Fräs tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt de frysta ärtorna och grönsaksbuljongen i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda tills ärterna är mjuka, ca 15-20 minuter.
  3. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät och krämig. Tillsätt vispgrädde och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek baconbitarna i en panna tills de är knapriga.
  5. Servera soppan med baconbitar, en klick crème fraîche och en nypa färsk timjan på toppen.
  6. Njut av denna värmande gröna ärtsoppa med smakrika baconbitar och krämig crème fraîche. Perfekt för en lätt lunch eller middag!
Mat
/
Ica
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!