Stockholm

Soran Ismail

Komikern, skribenten och programledaren Soran Ismail föddes 3 december 1987 i Iran. Han har irakisk-kurdisk härkomst och har i många sammanhang berättat om hur han föddes mitt under föräldrarnas flykt från Irak.


Efter att ha kommit till Sverige 1988 och placerats på flera olika orter, så hamnade familjen tillslut i Knivsta utanför Uppsala, där Soran spenderade större tiden av uppväxten.


Ända sedan Soran Ismael var 18 år har han kört stand-up. De flesta började få upp ögonen för Soran under 2008, när han var på turné med andra komiker som Måns Möller, Björn Gustafsson och Özz Nûjen. Två år senare var Soran så pass etablerad som komiker att han kunde dra ut på sin första egna soloturné, "Soran Ismails underbara resa genom Sverige". Året därpå drog han ut på uppföljningsturnén "Resan fortsätter". 


Den mest hyllade turnén inleddes 2013, när Soran gav sig ut tillsammans med Magnus Betnér och föreställningen "En skam för Sverige". Den blev en sådan succé att turnén pågick ända till 2014, för att sen få en uppföljare ("En skam för Sverige 2") som har pågått under 2016-2017.


Förutom sina shower har Soran också hunnit medverka i Parlamentet på TV4 som den yngsta komikern någonsin i programmet.


När fenomenet med poddar slog igenom stort så hakade Ismail på även det tåget och startade podcasten "Till Slut Kommer Någon Att Skratta" (förkortas ofta TSKNAS) som har varit en stor succé  sedan starten i september 2010.


Soran Ismail har också hunnit med att vara sommarpratare i Sommar i P1 2012 och även i Vinter i P1. Dessutom ledde han P3 Guld-galan 2013 tillsammans med Martina Thun, något som ledde till att han började programleda Morgonpasset i P3 efter flera år som tillfällig gäst.


Men karriären i Sveriges Radio fick ett abrupt slut när det beslutades att Ismail var tvungen att sitta i karantän från sin tjänst som programledare tills efter valet 2014. Beslutet upprörde många och bland annat artisten och opinionsbildaren Malena Ernman uttalade sig om att hon planerade att bojkotta Sveriges Radio som ett ställningstagande mot beslutet.


En av de händelser kring Ismail som har fått absolut störst uppmärksamhet, är när han hamnade i bråk med de tre ledande sverigedemokratiska politikerna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling. Bråket, som utspelade sig på Kungsgatan i Stockholm, fångades på film och publicerades sen av Expressen i november 2012.


Händelsen har senare kommit att kallas "järnrörsskandalen" 


Soran Ismail har en dotter som föddes 2014. På Twitter tog Ismail själv död på alla rykten och meddelade att det tog slut mellan honom och fästmön Caroline Tegebo medan hon var gravid. Något som han själv tog på sig fullt ansvar för.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.