Zajkowski höll nollan i länsderbyt

Modo vann med 4-0 borta mot Timrå. (TT)

Modos slovakiske landslagsmålvakt Karol Krizan höll nollan i tisdags mot Brynäs.

Men Krizan fick stiga åt sidan i länsderbyt mot Timrå för andremålvakten Michael Zajkowski som varit "ute i kylan" i allsvenskan hos Björklöven.

Zajkowski tackade för förtroendet och höll nollan i elitserien för första gången under de senaste två säsongerna när Modo vann med 4-0.

Den 25-årige Modomålvakten har de senaste säsongerna fått stå i skuggan av Karol Krizan och har endast fått göra några sporadiska inhopp. Istället för att agera dörrvakt i avbytarbåset fick Zajkowski göra en utflykt till Björklöven i allsvenskan. Det blev en rejäl nytändning - Zajkowski höll nollan i två av de fem matcher han spelade för "Löven".

– Michael gjorde en toppmatch i dag. Han agerade hur säkert som helst. Han fick dessutom bra hjälp av hela laget som spelade ett mycket starkt försvarsspel, konstaterade Modos målvaktstränare och assisterande tränare Fredrik Andersson.

Poängkungarna slog till

Timrå hade utfärdat högsta beredskap för att ta hand om Modos fruktade förstakedja, men larmsignalerna till trots slog Modos poängkungar till redan efter en minut. Niklas Sundström agerade med stor pondus vid sargen och spelade fram pucken till Per-Åge Skröder som kom med fart och gick direkt på mål och lyfte in pucken förbi Timrå-målvakten Johan Backlund. Hur enkelt som helst. Hur effektivt som helst. Timrå fick tre gyllene tillfällen att kvittera då Modo drog på sig tre utvisningar i första perioden. Men Zajkowski och Modo-försvaret kunde relativt enkelt hålla målet fritt från påhälsning. Modo fick dessutom 2-0 i slutsekunden på första perioden på straffslag. Modos Fredrik Warg hade ett friläge när han hakades upp, men han hade inte hunnit längre än till blålinjen och hade omöjligt kunnat få in pucken i mål i tid innan pausvilan. Domaren Morgan Johansson tvekade inte - straffslag. Mats Zuccarello-Aasen var hur iskall som helst på straffen när han överlistade Johan Backlund.

Missconduct på Challe

– Ett mycket psykologiskt mål. Trots att vi fortsatte att dra på oss för många onödiga utvisningar hade vi bra kontroll på matchen. Jag är jättenöjd med hela lagets insats, summerade Fredrik Andersson.

Det var inte bara Timrå-spelarna som kände frustration när man inte lyckades ta sig fram till avgörande målchanser. Tränaren Challe Berglund blev så upprörd över ett "felaktigt domslut" att han protesterade så vilt att han ådrog sig missconduct och blev uppvisad på läktaren.