Matchvinnare blev 17-årigen Jacob Josefson. (TT)

Djurgården slog Brynäs med 4-1 i Elitseriemötet i Gävle på tisdagen.

Matchvinnare: 17-årige Jacob Josefson.

- Jättekul, sade Djurgårdens tränare Mikael Johansson efter matchen.

Centern Jacob Josefson, född 1991, var matchens behållning. Förutom att bjuda på en del läckra dragningar och vara ledaren i den unga fjärdekedjan med Carl Gustafsson och Henrik Eriksson satte han pucken som säkrade segern till Djurgården. Även om målet var av det turliga slaget.

Ställningen var 1-1 i den andra perioden när pucken studsade över en Brynäsförsvarares klubba och friställde Jacob Josefson. Den unge centern vevade till med klubban och fick en bra träff som överraskade Jacob Markström i Brynäskassen.

Målet var Jacob Josefsons första i Elitserien - men inte det sista, var så säkra.

- Hela juniorkedjan måste man plussa för. Jättekul att de visar framfötterna, sade tränaren Mikael Johansson.

Djurgården behöver inte be om ursäkt för segern. Brynäs, som började serien med fem poäng på de två första matcherna, hade svårt att skapa bra chanser.

Dessutom fick hemmalaget jaga under nästan hela matchen. Djurgårdens 1-0-mål kom nämligen bara en dryg minut in på första perioden. Fredrik Bremberg gled igenom och serverade Marcus Ragnarsson som satte pucken högt i nät.

Bremberg tvingades strax därefter utgå.

- Han fick känningar i...underkroppen, säger man väl. Han fastnade i isen redan före målet, sade Mikael Johansson.

Brynäs lyckades kvittera genom Mads Hansen strax före första periodvilan, men i andra perioden var Djurgården det bättre laget. Efter Jacob Josefsons 2-1-mål efter 5.11 var Djurgården nära ytterligare ett mål. Och det kom efter 16.13 - i numerärt underläge. Förre brynäsaren Nicklas Danielsson kontrade in 3-1 och säkrade därmed segern.

- Vi gör en väldigt bra andraperiod och sen i tredje perioden gör vi ett bra jobb och lyckas stänga matchen, sade Mikael Johansson.

En annan ex-brynäsare i Djurgården fick sätta punkt för matchen. Niklas Anger sträckte armarna i vädret när han slog in slutresultatet i tom bur - och konstaterade att hans lag öppnat elitserien med två raka segrar.