Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Bara att dra ett streck över säsongen"

Joel Lundqvist vill glömma fjolsäsongen.

Joel Lundqvist vill glömma fjolsäsongen.

ADAM IHSE / SCANPIX

Sport | 17/09/2010 19:19

Frölundas fjolår var krampaktigt. Ingen symboliserade lagets lidande bättre än lagkaptenen Joel Lundqvist. Nu är han äntligen hel och full av iver att visa hockey-Sverige att Frölunda hör hemma i toppen.- Jag hoppas att ni får se ett lite rappare och jämnare Frölunda i år, säger Lundqvist till hockeysverige.se.

STOCKHOLM. Joel Lundqvist suckar djupt. Ännu en gång får han kommentera Frölundas och inte minst sitt eget tuffa fjolår. Det som började med en skadad axel på försäsongen och avslutades i gips i slutspelet.

- Axeln störde mig ganska länge och lagom till det roliga började bröt man armen. Så det var ett riktigt tufft år faktiskt, konstaterar han efter att den långa sucken ebbat ut.

Joel Lundqvist bröt underarmen i slutspelet.

Den brutna armen kom redan i den första perioden av den första slutspelsmatchen mot Linköping. Joel Lundqvist kolliderade olyckligt med Andreas Jämtin och lämnade både isen och säsongen med ett plågat anlete.

- Hade man gjort ett bra slutspel hade vi som lag kunnat vara glada över säsongen, men nu blev det inte så. Det är bara att dra ett streck och gå vidare, kanske ta några lärdomar av det, men annars är det nya tag.

"För ojämna i fjol"

Har det varit lättare att motivera sig för sommarträningen efter en sådan mardrömssäsong?

- Självklart. Dels resultatmässigt, men dels även att få vara skadefri. Det har i princip tagit hela sommaren att få ordning på armen, det tog lite längre än man hade trott. Nu får man känna sig hel och spela på den nivån man vill, bara det är en god känsla.

Som en ren säkerhetsåtgärd kommer Joel Lundqvist att spela med ett specialskydd kring handleden under säsongen. Något säkerhetstänkande i lagets spel vill han däremot inte veta av. Mer fart och mer fläkt är det som Frölunda eftersträvar.

- Jag hoppas att ni får se ett lite rappare och jämnare Frölunda. Det finns inga garantier, men man hoppas kunna få in den känslan i laget. I fjol var vi för ojämna och det är det vi måste få bort om vi ska tillhöra den övre halvan.

Kärnan är intakt

Positivt för Frölunda är att lagets kärna är intakt. Bortser man från NHL-flyktade Fredrik Pettersson har klubben fått behålla sina "kulturbärare", som det trendigt kallas. Det är spelare som Joel själv, Tomi Kallio, Niklas Andersson, Per-Johan Axelsson och långtidsskadade Christian Bäckman som ska leda laget.

- Det är verkligen jätteviktigt (att ha kärnan intakt). Vi har en del nya spelare i år och en ny tränare så det tar säkert tid innan allt sätter sig och alla hittar sina roller, men just att stommen är kvar betyder mycket. Man känner alla på ett annat sätt och vi vet vad som gäller. Det känns bra på den biten.

Blir Henrik Tömmernes årets genombrottsman i Frölunda? Joel Lundqvist förutspår det.

Nye tränaren Kent Johansson har plockats in för att ersätta Ulf Dahlén. Joel Lundqvist gillar den harmoni som kolugne "Lill-Kenta" sprider i omklädningsrummet.

- Han är lugn och sansad. Det är vad som behövs för gruppen i och med att det har varit så mycket in och ut de senaste åren med både spelare, tränare, ledare och allt möjligt. Vi behöver lugn och ro och fokus på det vi ska göra. "Lill-Kenta" bidrar med det.

Om du får plocka ut en spelare i Frölunda som du tror får sitt genombrott i år, vem blir det då?

- Henrik Tömmernes. Han har offensiva kvalitéer som är riktigt bra och har varit riktigt bra på försäsongen. Fortsätter han att utvecklas under året kommer han att bli riktigt bra.

Hockeysverige.se