Malmö fortsätter segertåget

Nya unga Malmö spelar som i trans.

Klara 6-2 mot tabelltvåan AIK och nu har laget tagit 14 av 15 möjliga poäng sedan konkurshotet var ett faktum.

– Jag är tagen efter den fantastiska arbetsinsats laget gjorde. Publiken var helt otrolig. Det räcker inte med en - det var som om vi var två man mer på banan, säger Malmös tränare Göran Karlström.

12 262 åskådare i Malmö arena som bar fram hemmalaget: vågen rullade, handklappningarna var taktfasta - man kan förstå Karlström.

Det här unga Malmölaget har också visat en enastående moral. Mot AIK var det lite upp till bevis och man bestod provet.

– Vi fick ett väldigt bra test. AIK är ett bra lag på papperet, säger Karlström.

Det lilla tillägget "på papperet" är viktigt att notera. AIK var i sanningens namn väldigt blekt. Det höll också tränaren Roger Melin med om.

– Det var en dålig arbetsinsats, dålig inställning och ett dåligt power play från vår sida, säger Melin.

Han tänker framförallt på när AIK i tredje perioden vid ställningen 2-4 fick fyra minuters spel fem mot fyra. Då kom laget knappt in i zon och skapade inte en enda farlighet.

– När vi ska slå femmeterspassningar och missar med tre meter då går det inte att göra mål i power play, säger Melin.

- Det var en mycket avgörande sekvens. I och med att vi klarade att döda utvisningen fick vi ny energi, säger Karlström.

Ändå fick AIK en lysande start på matchen och gjorde enkelt 1-0 redan efter drygt en minut. Malmö kom tillbaka och vände till 2-1 men AIK kvitterade och det stod 2-2 efter en period.

- Vi borde gjort fler mål i första men vi fick lite retroaktiv utdelning i andra, säger Karlström.

Malmö fick två psykologiskt viktiga mål strax före periodpausen. Dels 3-2 i power play efter 18.45, dels 4-2 efter 19.59. Det målet var en skänk från AIK:s målvakt Fredrik Holmgren. Malmös Don MacLean lyfte pucken på mål utanför offensiva blålinjen - Holmgren måste ha trott att tiden runnit ut och nickade pucken rakt ut till Malmös Robin Alvarez som sköt pucken i mål.

Malmö avgjorde definitivt matchen i power play drygt 12 minuter in i slutperioden då man gjorde både 5-2 och 6-2 i power play.

Vad har då Malmö gjort för att vända en negativ trend. Nye tränaren Göran Karlström får svara på den frågan:

– Vi har tränat, tjatat och pratat, säger han.

Malmö är verkligen med i kampen om den sjunde play off-platsen. Björklöven som är en konkurrent förlorade hemma mot Troja och är fyra poäng efter Malmö. Och faktum är att Malmö bara är sex poäng efter Växjö på sjätteplatsen. Det kan vara tre poäng eftersom Malmö har en match mindre spelad.

Växjö åkte dit mot Mora som fightas med Almtuna om den tredje direktplatsen till kvalserien. Och Mora kanske kan få hjälp av Malmö som möter Almtuna hemma på fredag.