Här går polisen till angrepp mot fansen, menar supportrarna själva.
1 av 5
Här går polisen till angrepp mot fansen, menar supportrarna själva. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Polisens batongslag riktade mot liggande fans fångades på film.
2 av 5
Polisens batongslag riktade mot liggande fans fångades på film. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Ståplatssektionerna ekade tomma den 16 februari.
3 av 5
Ståplatssektionerna ekade tomma den 16 februari. - Foto: PRIVAT
Det är några som har tagit sig dit ändå, men enligt supportern som Nyheter24 var i kontakt med sitter de bara ned. "De har förstått grejen", sa han då.
4 av 5
Det är några som har tagit sig dit ändå, men enligt supportern som Nyheter24 var i kontakt med sitter de bara ned. "De har förstått grejen", sa han då. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Efter derbyt valde båda klackarna att inte gå på årets sista hockeyderby.
5 av 5
Efter derbyt valde båda klackarna att inte gå på årets sista hockeyderby. - Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Åklagare ska utreda polisinsatsen vid Stockholmsderbyt

NYHETER24 AVSLÖJAR: Justitieombudsmannen fick in över 800 anmälningar. Nu kopplas åklagare in efter kaoset som utbröt under Stockholmsderbyt.


Fansen lämnade i protest

När Stockholmsderbyt senast begav sig valde de båda klubbarnas att lämna ståplatsläktarna till följd av polisens beteende.

Supportrarna lämnade direkt efter polisens intåg i klackarna. Sedan lämnade de ytterligare en gång i början av den andra perioden.

Efter den andra utgången valde AIK-supportrarna att lämna Globen. Delar av Djurgårdsklacken stannade kvar.

STOCKHOLM. Efter det kontroversiella fiaskoderbyt mellan Djugården och AIK, som utspelade sig den 26 januari, påbörjas nu det juridiska efterspelet.

De två supportergrupperingarna som befann sig på plats i Globen blev bryskt angripna av polis som bevakade matchen. Innan nedsläpp gick styrkorna ned i de båda klacksektionerna och stort tumult utbröt.

Åklagare vid riksenheten för polismål ska nu utreda polisens omdebatterade insats vid hockeyderbyt. Justitieombudsmannen, som fått ta emot anmälningar från minst 800 personer efter matchen, överlämnar frågan om polisens våldsanvändning dit och ska för egen del utreda klagomålen mot polisens strategi och taktik vid insatsen. JO kräver nu svar från Stockholmspolisen om de bedömningar som gjordes.

"I anmälningarna framförs påståenden om felaktig våldsanvändning, bland annat ska polismän utan urskillning ha slagit personer med batonger", kan man läsa i Justitieombudsmannen, Hans-Gunnar Axbergers beslut.

Tidigare har polisens presstalesman, Kjell Lindgren, uttryckt sig positiv till en granskning av polisens förehavanden:

– Vi kommenterar aldrig JO-anmälningar men eftersom det varit väldigt många i media som haft åsikter kring vad som egentligen hände i torsdags är det bra att en eventuell utredning görs, sa Lindgren till Nyheter24.

Under måndagen avslöjades det även att poliser i Örebro ska granskas av åklagare efter att Justitieombudsmannen ogillat en avlägsning av en 22-årig man, rapporterar Sveriges Radio.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!