- Foto: Pexels

22/7 Approximativa pi-dagen

​Den 22 juli närmar sig med stormsteg, och det innebär att det är dags att fira den unika Approximativa pi-dagen. För alla matematikentusiaster och nyfikna själar är denna dag en chans att hylla det berömda och mystiska talet π.


Vad är pi?

Approximativa pi-dagen är en unik händelse som infaller den 22 juli varje år. Denna speciella dag är tillägnad det matematiska konstanta π, vilket representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter. Pi, som symboliseras av bokstaven π, är ett irrationellt tal som sträcker sig i oändlighet utan att upprepa sig.

Approximativa pi-dagen – bakgrund

Bakgrunden till Approximativa pi-dagen går tillbaka till 1988 då Larry Shaw, en anställd vid San Francisco Exploratorium, för första gången anordnade en ceremoni för att fira och uppskatta talets fascinerande natur. Datumet 22 juli valdes med anledning av att det representerar de första tre siffrorna i π (22/7), en populär approximation av talet. Detta datum antogs snabbt av matematikentusiaster runt om i världen och har sedan dess fortsatt att fira π på ett lekfullt och kreativt sätt.

Hur firas Approximativa pi-dagen den 22 juli?

På Approximativa pi-dagen brukar firandet vara fyllt av roliga och utmanande aktiviteter. Många skolor och matematikklubbar arrangerar evenemang och tävlingar för att engagera elever och sprida entusiasmen för π. Det kan inkludera tävlingar där deltagarna måste memorera så många decimaler av π som möjligt eller skapa konstverk inspirerade av detta mystiska tal.

Utöver de formella evenemangen uppmanas människor över hela världen att delta i firandet på sina egna sätt. Det kan vara genom att baka π-formade pajer, gå på π-temafester eller till och med skapa sina egna algoritmer för att beräkna π. Målet är att hylla och utforska matematikens värld på ett roligt och tillgängligt sätt.

Temadagar kalender - alla datum 

Nyfiken på fler temadagar? Här är vår kalender med alla temadagar

Läs även

20/7 Internationella schackdagen

21/7 Feel good friday

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!