- Foto: Pexels

31/10 - Halloween

Halloween, en temadag som firas den 31 oktober varje år, är en högtid som har sitt ursprung i den keltiska traditionen Samhain. Dagen markerar övergången från höst till vinter och är känd för sina spöklika teman och traditioner.


Halloween har en rik historia och har utvecklats till en populär högtid som firas över hela världen. Den har sina rötter i den keltiska traditionen Samhain, en högtid som firades för att markera slutet på skördesäsongen och början på vintern.

Halloween 31/10 – bakgrund

Samhain var en tid då man trodde att gränsen mellan de levande och de döda var som tunnast, och att de dödas andar kunde återvända till jorden. För att skydda sig tände människor eldar och bar masker för att skrämma bort de onda andarna. Med tiden har dessa traditioner utvecklats till de Halloween-firanden vi känner till idag, med pumpor, godis och utklädnader.

Hur firas Halloween den 31 oktober?

Halloween firas på många olika sätt runt om i världen. I Sverige är det vanligt att barn klär ut sig och går "bus eller godis", en tradition som innebär att barnen knackar på dörrar och ber om godis. Pumpor skärs ut till "Jack-o'-lanterns", lyktor med skrämmande ansikten, och placeras utanför hus för att skrämma bort onda andar. Många människor dekorerar sina hem med spöklika dekorationer och anordnar Halloween-fester. Det är också vanligt att titta på skräckfilmer och berätta spökhistorier. Halloween är en tid för skräck, skoj och godis, och firas av både barn och vuxna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!