- Foto: Pexels

7/11 - Kladdkakans dag

Kladdkakans dag är en dag då vi hyllar den älskade kladdkakan, en svensk klassiker när det kommer till bakverk. Dagen firas varje år den 7 november och är till för att uppmärksamma och fira denna populära dessert.


Kladdkakans dag 7/11 – bakgrund

Kladdkakans dag instiftades 2008 av konditoriet Kladdkakan i Stockholm. Syftet var att uppmärksamma och hylla kladdkakan, ett bakverk som är mycket populärt i Sverige. Kladdkakan är känd för sin speciella konsistens, som är en blandning mellan en traditionell chokladkaka och en brownie. Den ska vara kladdig i mitten, därav namnet kladdkaka.

Kladdkakan har en lång historia och har funnits i olika former i flera hundra år. Den moderna kladdkakan som vi känner till idag blev populär under 1970-talet, men det finns recept på liknande kakor som går tillbaka till 1800-talet.

Hur firas kladdkakans dag den 7 november?

Kladdkakans dag firas på olika sätt runt om i landet. Många väljer att baka sin egen kladdkaka hemma, medan andra köper en färdig på sitt lokala konditori. Det finns även många recept att hitta online, för de som vill prova på att baka en kladdkaka med en twist, till exempel med vit choklad, nötter eller bär.

Förutom att äta kladdkaka, är det också vanligt att dela bilder på sina bakverk i sociala medier under hashtaggen #kladdkakansdag. Detta är ett roligt sätt att dela sin kärlek till kladdkakan med andra och kanske även inspirera någon att baka sin egen.

Oavsett hur du väljer att fira kladdkakans dag, är det viktigaste att njuta av en bit (eller två) av denna underbara kaka.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!