- Foto: Pexels

8/11 - Läromedlets dag

Läromedlets dag är en temadag som firas den 8 november varje år. Dagen syftar till att uppmärksamma och hylla läromedlens betydelse i utbildning och lärande.


Läromedel är en central del av utbildningssystemet, oavsett om det handlar om grundskolan, gymnasiet eller högre utbildning. De ger struktur och innehåll till undervisningen och fungerar som en bro mellan lärare och elever. Läromedlets dag är en dag att reflektera över dessa viktiga verktyg och deras roll i utbildningen.

Läromedlets dag 8/11 – bakgrund

Läromedlets dag instiftades av Internationella rådet för öppet och distanslärande (ICDE) för att uppmärksamma läromedlens betydelse i utbildningssystemet. Dagen firas den 24 oktober, samma dag som FN-dagen, för att betona läromedlens roll i att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling, särskilt mål 4 som handlar om kvalitativ utbildning för alla.

Läromedel kan vara allt från traditionella läroböcker till digitala verktyg och resurser. De har utvecklats och förändrats över tid, i takt med teknologins framsteg och förändringar i pedagogiska metoder. Men oavsett form är deras syfte detsamma: att stödja lärande och undervisning.

Hur firas läromedlets dag den 8 november?

Läromedlets dag kan firas på många olika sätt. Skolor och utbildningsinstitutioner kan till exempel organisera evenemang eller aktiviteter som lyfter fram olika typer av läromedel och deras användning i undervisningen. Det kan handla om workshops, seminarier, föreläsningar eller utställningar.

Lärare kan ta tillfället i akt att diskutera med sina elever om hur läromedel används i klassrummet, vilka typer av läromedel de tycker är mest hjälpsamma och hur de kan förbättras. Det är också en bra dag för att uppmärksamma och hylla de som skapar läromedel – författare, illustratörer, pedagoger och andra som bidrar till att göra lärande möjligt.

Men man behöver inte vara lärare eller elev för att fira Läromedlets dag. Alla som värdesätter utbildning och lärande kan delta genom att reflektera över de läromedel de har använt i sitt eget liv och hur de har bidragit till deras kunskap och utveckling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!